Semir Efendić: Potrošili 230 miliona pa sada razmišljaju šta bi dalje i onda skontaju da povećaju struju…

I načelnik Općine Novi Grad oglasio se o gorućoj temi posljednjih dana, protestu rudara, ali je govorio isključivo o Vladi Federacije.

Podsjetio je da je avansno Elektroprivreda BiH uplatila 215 miliona za izgradnju Bloka 7 u Tuzli, a da se ništa nije desilo.

215 miliona KM uplatila je Elektroprivreda BiH avans za izgradnju Bloka 7 u Tuzli, 18 miliona KM potrošeno je na pripremne radove. A onda su se iz Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH predomislili, pa sada ne znaju da li bi gradili ili ne bi gradili taj blok“, napisao je Efendić.

Dodaje da umjesto gorućih pitanja rudara, da bi se “izvadili” povećavaju cijenu struje.

Razmišljaju o raskidu ugovora. Razmišljaju od januara ove godine i još nisu razmislili. Potrošili 230 milona KM i sada razmišljaju šta bi dalje, iako se to sve moralo razmisliti prije nego je potrošen toliki novac. A za ulaganje u opremu rudnika i uvezivanje staža rudarima kažu da nemaju novca, pa se onda sjete da povećaju cijenu struje“, zaključio je Efendić.

Podsjećamo, rudari su jučer u 11 sati ujutru došli pred zgradu Vlade Federacije, a tu su i prenočili na temperaturi koja graniči s nulom.

Imaju ukupno osam zahtjeva. Među zahtjevima je stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca o primjeni novog Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku kojim bi se plata rudara umanjila.

Jedan od zahtjeva je i poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva, kao i donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima.

Zahtijeva se i smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH, kao i smjena direktora Rudnika, koji su Pravilnike stavili u primjenu.

Jučer tokom dana pred rudare je sa specijalcima sišao ministar Nermin Džindić (SBB) kojem rudari nisu dozvolili da se obrati, a odbili su ući na pregovore.

Iako su tražili da se obrati bez zaštite ministar Džindić to nije učinio, a članovi Vlade FBiH su izašli na sporedni izlaz i zaobišli rudare.

Sinoć je održan i hitni sastanak koji je sazvao federalni premijer Fadil Novalić u zgradi Vlade.

Vlada nije udovoljila zahtjevima rudara, formiran je pregovarački tim.

Ipak, sve kada se sabere, rudari nisu ništa dobili, ali kako su najavili svoju borbu nastavljaju.

Možda su otišli svojim domovima, ali prema najavama neće proizvoditi ugalj dok se ne riješe zahtjevi.