Semir Efendić ugostio svjetskog šampiona u bilijaru Sanjina Pehlivanovića

Sanjin Pehlivanović, mladi bosanskohercegovački igrač bilijara, juniorski svjetski šampion, seniorski viceprvak Evrope, te viceprvak svijeta Sanjin Pehlivanović, posjetio je Općinu Novi Grad Sarajevo, čiji je i stanovnik, te razgovarao sa načelnikom Semirom Efendić o svojim dosadašnjim postignutim rezultatima.

Tom prilikom načelnik Efendić čestitao je Pehlivanoviću na postignutim uspjesima, uz želju da bude još bolji i da osvoji sve što može osvojiti u ovom sportu, koji je pomalo neobičan za Bosnu i Hercegovinu.

Sanjin Pehlivanović je najbolji igrač bilijara, ja mislim ikad u Bosni i Hercegovini. Relativno je mlad, razgovarali smo o njegovim zadnjim nastupima, te rezultatima koje postiže. Drago mi je da imamo tako uspješnog igrača u jednom sportu koji kod nas nije u nekoj mjeri razvijen.

Ne postoje treneri, a ni partneri, ali i pored toga, on je uspio da napravi rezultate i vjerujem da je tek na početku. Općina mu je tu kao kuća, kao porodica. Vidjet ćemo da im se osiguraju bolji uslovi za rad kluba“, kazao je načelnik Efendić.

Dvadesetogodišnji Sanjin kazao je kako se sasvim slučajno odlučio za ovu vrstu sporta, te istakao kako je ljubav njegovog oca prema ovom sportu velika, te da je svoje prve mečeve igrao s njim, a vremenom se i kod njega javila ljubav prema ovoj vrsti sporta.

Ispričao je svoj put ka velikim takmičenjima i postignućima, te je kazao kako je u ovom sportu osam puta evropski prvak, višestruki osvajač međunarodnih turnira i regionalnih evropskih turnira.

Prvo Evropsko prvenstvo je bilo u Sarajevu, vidio sam kako su ostala djeca posvećena tome, kako igraju. Onda sam godinu poslije prvog Evropskog u Sarajevu, otišao u Portorož – Sloveniju i postao najmlađi evropski prvak sa 12 godina. 2018. godine sam proglašen za najboljeg mladog igrača Evrope“, istakao je Pehlivanović i dodao kako su izdaci za bavljenje ovim sportom izuzetno veliki.

Sport je preskup, oprema je skupa, ali hvala Bogu imam najbolje sponzore, imao sam tu neku sreću još dok sam mlađi bio da su me prepoznali i hvala im na tome, skupoću opreme uporedio bih sa tenisom. Turniri traju dugo, hoteli su preskupi, kao i avionske karte, sve to zajedno je jako skupo. Mečevi traju od sat i po do dva, sve zavisi od igre“, kazao je Pehlivanović.

Što se tiče podrške institucija istakao je da ne može reći da podrške nije bilo, ali s obzirom na visinu troškova, podrška je slaba.

On se zahvalio načelniku Općine u kojoj živi na gostoprimstvu i iskazanoj podršci.