Foto: Ilustracija

Spavate s kućnim ljubimcem? Evo kako to utječe na vaše zdravlje

Mnoštvo istraživanja provedenih u posljednjih nekoliko godina pokazalo je da kućni ljubimci imaju puno pozitivnih učinaka na zdravlje čovjeka, a prema najnovijim ispitivanjima jedna zajednička navika dobra je i za vlasnika i za ljubimca.

Spavanje u istom krevetu s psom ili mačkom pomaže ljudima koji su u depresiji, koji se bore s anksioznošću i tjeskobom jer pruža osjećaj sigurnosti i udobnosti.

“Rezultati su pokazali da posebno pozitivno utječe na osobe oboljele od PTSP-a jer se u mozgu oslobađa oksitocin – hormon koji se luči i kada se osoba zaljubi – a pomaže da san bude čvršći i kvalitetniji, te smanjuje noćne more.
Jedna stvar, s kojom su se mnogi susreli tokom pandemije, također se može ublažiti, a čak i potpuno ukloniti ako dijelite krevet s ljubimcem – samoća. Osim što su vlasnici rekli da im se mentalno stanje popravilo nakon što su uzeli psa ili mačku, ispitivanja su pokazala da im se smanjio krvni tlak, alergije i kolesterol”, piše CNN.

Dobro je naglasiti i da se osjećaj sigurnosti, smirenja i ugode ne budi samo u čovjeku već i u ljubimcu. Neke osobe bi ipak trebale izbjegavati ovu naviku – oni koji pate od nesanice prvo trebaju provjeriti hoće li im prisutnost još nekoga u krevetu dodatno otežati spavanje.

Isprobajte spavanje s kućnim ljubimcem par noći za redom i vodite dnevnik o tome kako ste spavali, pa ćete vidjeti kako vam odgovara.