Foto: Arhiv

Stanivuković želio da posjeti pacijente i ljekare iz UKC mu rekli da nemaju vremena za rijaliti i fotografisanje

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke, želio je da posjeti Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, a rukovodstvo je to odbilo i oštro osudilo u saopćenju.

Pismo koje su poslali iz UKC-a prenosimo u cjelosti:

U vezi zahtjeva za sastanak sa generalnim direktorom Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i posjete gradonačelnika Banja Luke jednom od odjela UKC Republike Srpske u kome su hospitalizovani pacijenti, obavještavamo Vas o sljedećem:

Odlukom rukovodstva najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj posjete pacijentima su zabranjene od 12. februara 2020. godine sa ciljem sprečavanja širenja virusa korona i influence A.

U slučaju širenja virusa to može biti fatalno za pacijente. Vjerujemo da bi to trebao znati gradonačelnik obzirom da je na čelu Štaba za vanredne situacije Grada Banjaluka.

Takođe, da bi se potpisao Ugovor o isplati jednokratne novčane pomoći zdravstvenim radnicima UKC Republike Srpske, nije potreban sastanak sa Upravom.

Nakon što Pravna služba UKC Republike Srpske dostavi potpisan ugovor tražimo hitnu isplatu tih sredstava koja nisu gradonačelnikova već budžetska i za to nije potrebno slikanje i medijska pompa.

Zdravstveni radnici naše ustanove već dvije godine žive jedan, za gradonačelnika nepoznat način života i nemaju vremena niti za svoje porodice, a kamoli za fotografisanje. Oni za to vrijeme liječe kritično oboljele pacijente i mi smo ponosni na njih.

Žao nam je što se gradonačelnik nije udostojio da dođe ranije u našu ustanovu, već je prije i tokom pandemije lažirao navodne „afere“ otežavajući nam rad.

Tada je tim istim pacijentima i radnicima pokušao uskratiti kiseonik, hranu i osnovno pravo na liječenje i rad što je neoprostivo zbog činjenice da su se zbog njega ovdje proživljavale prave drame.

Kao profesionalci braneći dignitet naše ustanove želimo sve radnike i pacijente poštedjeti rijalitija kojeg gradonačelnik konstantno vodi i ne želimo učestvovati u tim igrama i mogućim neugodnim scenama koje bi se mogle desiti tokom posjete, jer su svi radnici dovoljno ogorčeni na rad gradonačelnika i njegov odnos prema njima, kada se zna da je prvi gradonačelnik u svijetu koji je tužio zdravstvene radnike Ustavnom sudu.

Imajući u vidu gore navedeno obavještavamo Vas da će Pravna služba dostaviti potpisan Ugovor o isplati pomoći zdravstvenim radnicima, a gradonačelnika pozivamo da isplatu izvrši u što kraćem roku.

I na kraju da istaknemo da je od prvog dana gradonačelnik bio protiv isplate sredstava svim zdravstvenim radnicima i podsjećamo ga da je to isključivo bila inicijativa Skupštinske većine Grada Banjaluka kojoj se ovim putem i zahvaljujemo.