Sutra dan žalosti u Kaknju zbog malene Džene

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević proglasio je četvrtak, 18. novembar, Danom žalosti na području Kaknja.

Za Dan žalosti određen je dan dženaze djevojčice Džene Gadžun, saopćeno je iz Općine Kakanj.

Na Dan žalosti bit će spuštene zastave na pola koplja na zgradi Općine Kakanj, na zgradama javnih preduzeća i javnih ustanova, te zastave postavljene na javnim prostorima.

Također, bit će otkazane i sve planirane kulturno-zabavne i sportske manifestacije.

Pozivamo vlasnike ugostiteljskih objekata, te elektronske i druge medije da svoje aktivnosti prilagode Danu žalosti”, saopćeno je iz Općine Kakanj.

Podsjećamo, djevojčica Džena ušetala je operaciju u ordinaciju Bejtović na nogama i s urednim nalazima, da bi iz nje izašla u kolima hitne pomoći i u teškoj komi.

Nakon nekoliko dana u takvom stanju njeno tijelo nije izdržalo.

Obdukcija je završena jučer, ali se rade dodatne analize, što će potrajati. Rezultati obdukcije i navedenih analiza bit će poznati nakon što cijeli ovaj proces bude završen.

Dženini roditelji angažovali su i advokata kako bi se utvrdilo ko je odgovoran.

Želim da se sazna istina kako je došlo do ovoga. Djevojčica je bila zdrava, a nakon operacije mozak je potpuno uništen. Zanima me od čega? Želim da nam kažu šta se dešavalo? Rekli su nam da je bila bez kisika dugo. Ako nisu znali da li imaju dovoljno kisika zašto su se zauzimali? Želim da na to odgovore? Čuli smo da su bili neispravi aparati”, kazala je majka rahmetli Džene Gadžun kada ih je ekipa N1 posjetila.

Poznato je da „stomatološko – anesteziološka„ ordinacija Bejtović/Rožajac i ordinacija za pedijatrijsku oftalmologiju dr. Jasmine Halimić nisu bile zakonski verfikovane – nisu radile sa verifikovanom opremom, što je potvrđeno iz jedine mjeriteljske laboratorije u BiH Verlaba.

Prethodnih godina, više stotina puta smo upozorili sve zdravstvene ustanove na obavezu zakonske verifikacije. Također upozoravali smo i nadležne inspekcijske organe na zdravstvene ustanove i pojedince koji ne poštuju zakonske odredbe, te svjesno odobravaju rukovanje sa zakonski neispravnom opremom i samim time indirektno ugrožavaju zdravlje pacijenata“, objavili su ranije iz Verlaba.