Vastrodršci, do kada ćemo mi građani plaćati dugove koje vi napravite?

Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH, o zahtjevima rudara danas je rekao da ukoliko se prihvate da će građani plaćati skuplju struju.

Pa je li red da pitamo do kada ćemo mi pokrivati i plaćati dugove koje naprave loši menadžeri loših političkih partija?

Zašto bih to ja, ili bilo ko od ovih građana plaćao nešto skuplje, da budem precizniji zašto bi mi plaćali vaše greške?

Znate li vi adrese kojima bi trebali usmjeriti poskupljenja, tužbe i slične. Mi znamo. Svima onima koji su vladali od kada je nastala Federacija BiH.

Onda se pitate zašto mladi odlaze? Zato što onda kada odlučimo da imamo djecu, naš embrion već bude zadužen, i to samo zato što je začet u Bosni i Hercegovini i to samo zato što će mu srce početi kucati u ovoj državi. Ne zemlji, zemlja je divna i svi bimo mi da imamo djecu u ovoj zemlji, ali u ovoj državi iskreno ne…

Evo ja sam naprimjer svjestan da je energetski sektor voditi jedan veliki zadatak, ogroman i pretežak. Isto tako sam svjestan da ga ja ne bih mogao raditi. Nemam ja znanja i sposobnosti za to.

A isto tako izgleda da ni vi, pa hajde malo da volimo ovu zemlju i svi se zapitajte mogu li ja raditi ovo za šta imam funkciju? Ako ne možete raditi, pa volite toliko ovu zemlju da se sklonite i prepustite nekome ko može.

Svi vi, ne samo na vodećim pozicijama, nego sva odijela koja svaki dan dođu na posao u te ogromne firme i ministarstva. Možete li vi to raditi? Možete li vi to toliko dobro raditi da sutra moje dijete ne zadužite?

Zamislite da mi, realni sektor, privatnici, zaposleni u privatnim firmama, direktori privatnih firmi, rade kao vi? Zamislite da uzimamo pauze kao vi? Zamislite da imamo tempo posla kao vi? Zamislite da privatne firme koje na leđima drže ekonomiju rade kao državne? Pa država bi se ugasila za manje od 24 sata? Privatne firme nemaju novac za doprinose, država nema novca za vaše plate… Jednostavno…

Zamislite vi da privatna firma ne posluje, nema šta da proda, nema produkt, zaduži se i kaže građani će to platiti. Pa dragi Admire Andelija, ti ćeš se prvi pobuniti! Zato se i ja bunim. Nit’ sam donosio odluke, nit’ pravio greške, niti ću ispaštati!

Zato je opravdano pitanje da li vi možete raditi kao da radite u realnom sektoru, kao da imate vlasnika firme koji hoće targete i hoće rezultate? Ako ne možeš to, pa pošteno je otići jer očigledno otkaz za vas ne postoji.

Onda kada poskupite struju ili druge stvari da bi se vi vadili zbog vaših grešaka iz dugova očekujte i mene prvog pred Vladom! Ta poskupljenja možete proslijediti strankama koje su imenovale i vas i sve prije vas!