Velika akcija hapšenja zbog proizvodnje i prodaje droge, pretresi na više lokacija

Postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, koordinira rad na terenu velikog broja policijskih djelatnika iz više policijskih agencija u Bosni i Hercegovini.

Aktivnosti se provode na području Banja Luke i Republike Srpske, kao i Tuzlanskog i Sarajevskog kantona u Federaciji BiH.

U okviru predmeta, ostvarena je značajna suradnja sa partnerskim institucijama iz zemalja regiona, kao i Europske unije.

Nakon što se provedu lišenja slobode osumnjičenih, kao i pretresi osoba i objekata koji su predmet istrage, postupajući tužitelj dat će upute za dalje istražne aktivnosti u skladu sa zakonom.

U interesu istrage, više informacija ne možemo davati“, saopćeno je.

Aktivnosti se realizuju po naredbama Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u realizaciji aktivnosti učestvuje i Uprava krim policije, Specijalna antiteroristička jedinica, Žandarmerija, policijske uprave Banjaluka, Prijedor, Gradiška i Istočno Sarajevo.

Naredbama su obuhvaćena i lica i objekti na području FBiH, gdje u aktivnostima učestvuju i pripadnici Sipe i MUP Kantona Sarajevo i Tuzla.

Do sada je slobode lišeno devet osoba.

Licima se stavlja na teret da su počinili krivično djelo organizovani kriminal a u vezi sa neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga“, istakla je načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Srpske Mirna Miljanović.

Dodala je da je u toku potraga za još jednim licem na području Banjaluke.