Video/ Escobar: Sankcije su na stolu, ali nisu usmjerene prema RS već prema liderima

Gabriel Escobar, specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Joea Bidena za Zapadni Balkan, na kraju svoje posjete Bosni i Hercegovini najavio je eventualne američke sankcije protiv zvaničnika u našoj državi.

U intervjuu koji je dao za BHRT, Escobar je govorio o posjeti BiH koju trenutno, prema mišljenju mnogih, potresa najveća politička kriza od rata, ali je istakao i podršku SAD-a našoj zemlji.

Želim biti jasan da neće biti rata u BiH. Ta zemlja ima čvrste sigurnosne garancije od SAD-a i naših partnera i želio sam biti jasan u razgovoru sa svim liderima. Želim posvećenost svih njih da kažu da se slažu s tim i oni se slažu. Druga poruka je da je osnova naše politike u BiH Dejton. Dakle, nezavisna, suverena zemlja sa teritorijalnim integritetom.

Mi smo partneri tom mirovnim sporazumu i odbijamo bilo kakva unilateralna nastojanja da se povlači neko iz centralnih institucija da bi se stvorila njihova disfunkcionalnost i da bi se išlo odvajanje bilo kojeg entiteta od njih”, kazao je Escobar.

Istakao je da je tokom sastanka sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH jasno kazao da odbija bilo kakve aktivnosti koje bi ugrozile Dejton.

Ne volim razgovarati o sankcijama jer je partnerstvo SAD-a sa BiH bazirano na ekonomskom razvoju i evropskim integracijama. Dakle, ne govorimo o sankcijama otvoreno jer ne želimo da se to spinuje na način da će biti sankcionisana Republika Srpska, ljudi su u ovom regionu dovoljno propatili. Međutim, ove sankcije se odnose na pojedince i lideri moraju biti lično odgovorni.

Mi jesmo razgovarali o sankcijama, sankcije su na stolu i također ne samo sankcije, postoje druga ekonomska sredstva koja se mogu provesti protiv ne samo lidera koji vode antidejtonske aktivnosti, nego i kompanijama koje ih podržavaju”, poručio je Escobar.

Kompletan intervju možete pogledati večeras na programu BHT1 u 19:25 sati, odmah nakon Dnevnika 2.