Video/ Roditelji djevojčice koja je na KCUS-u u komi: Njen mozak nije uspio izdržati

Dvoipogodišnja djevojčica iz Kaknja koja je prije tri dana operisana u privatnoj ordinaciji u Sarajevu, u teškom je stanju, a u životu je održavaju samo aparati, tvrde njeni roditelji.

Djevojčica je prevezena na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje se i dalje bori za život, potresla je mnoge.

Prema riječima njene majke Amile Gadžun, djevojčica je rođena sa spuštenim očnim kapkom, zbog čega je prije godinu operisana u Kantonalnoj bolnici u Zenici, a operaciju je radila doktorica Nina Jovanović.

Imala je spušten kapak, pa je prije imala operaciju, ali plastiku koja se ugrađuje u kapak njeno tijelo nije prihvatilo. Plastika je trebala biti izvađena u privatnoj ustanovi Halimić, ali zbog davanja totalne anestezije njen mozak nije izdržao.

Međutim, prema našim saznanjima navodno operacija se izvela u iznajmljenoj sali poliklinike Bejtović, za operaciju je bila zadužena dr. Nina Jovanović. U tom trenutku nismo znali ko je anesteziolog, ali smo saznali da je bio dr. Suad Rožajac a prema njihovim riječima je šokantna spoznaja da je ova operacija rađena u zubarskoj ordinaciji Bejtović”, govore očajni roditelji za ovaj portal.

Nakon potresne ispovijesti roditelja iz Kaknja čija kćerka se nalazi u teškom stanju u komi na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nakon rutinskog operativnog zahvata obavljenog u privatnoj ordinaciji “Halimić”, u razgovoru za N1 doktor Benjamin Bejtović, koji je iznajmio prostor za operaciju podijelio je svoju stranu priče.

Također, ispričao je istu priču kao roditelji. Djevojčica od dvije i po godine je imala spušten očni kapak te joj se nakon prve operacije rana inficirala što je zahtijevalo dodatni zahvat.

Doktorica Jasmina Halimić je preporučila roditeljima zahvat u privatnoj klinici.

Bejtović, maksilofacijalni hirurg pojasnio je za N1 da je operacija rađena upravo u privatnoj ordinaciji Halimić. Prema njegovim riječima, u njihovom prostoru su dvije ordinacije.

U jednoj od ordinacija je rađena operacija djevojčice koja je završila u komi i na KCUS-u joj se bore za život.

Operaciju su radile doktorice Nina Jovanović i Jasmina Halimić. Ovdje, u istoj zgradi na dva sprata, u našem prostoru su dvije ordinacije – registrovana oftalmološka ordinacija profesorice Halimić, koja je koristila operacionu salu pod zakup”, istakao je Bejtović.

Na pitanje šta se dogodilo tokom operacije djevočice, kćerke Murisa i Amire Gadžur iz Kaknja, doktor nije znao jer tada nije bio prisutan.

Ja sam došao na kraju kada je i Hitna pomoć stigla. Tužilac je bio na mjestu događaja zajedno sa krim tehnikom i izuzeo sve što je potrebno. Bilo je njih devetero. Na zahtjev doktora Suada Rožajca, izuzeli su sve, čak i smeće koje je bilo. Zna se šta se u takvim slučajevima radi. Danas je došao i nalog za izuzimanje četverosatnog videonadzora, to sve ide tim tokom. Tužilac je čekao i anesteziologa i operatera da daju izjavu”, pojasnio je Bejtović.

Bejtovića smo pitali i za komentar o privatnoj ordinaciji za anesteziju.

Doktor Suad Rožajac je jedina legalna ordinacije opšte anestezije u kantonu, tu je sve regularno”, dodao je Bejtović.

Zanimljivo je i to da doktorica Jasmina Halimić ima još jednu oftalmološku ordinaciju u gradu, gdje radi sa doktoricom Ninom Jovanović.

O ovom slučaju N1 je kontaktirao i Tužilaštvo Kantona Sarajevo gdje je glasnogovornica Azra Bavčić rekla da policijski službenici MUP-a KS, a pod nadzorom dežurnog tužioca koji je taj dan i obavio uviđaj poduzimaju radnje i vrše provjere u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja.