Vodostaji Miljacke, Mošćanice i potoka u Starom Gradu u opadanju

Prema izvještaju Službe civilne zaštite Općine Stari Grad, a na osnovu cjelodnevnog praćenja stanja na terenu, vodostaji rijeka Miljacke i Mošćanice, kao i Bistričkog potoka, Čolinog potoka i Ramića potoka su u opadanju.

U toku dana izvršeno je još jedno uklanjanje nagomilanog otpada iz Bistričkog i Čolinog potoka kako bi se izbjeglo nakupljanje većih količina vode i eventualne poplave.

Nastavljeno je i čišćenje odvoda i slivnih rešetki gdje je dolazilo do začepljenja i zadržavanja vode.

Evidentirane su tri veće intervencije.

Na Sedreniku i pored Vijećnice radilo se o većim začepljenjima zbog čega je nadležna općinska služba angažovala preduzeće “Vodovod i kanalizacija“, te je korištena VOMA (sistem otčepljenja odovoda pod izuzetno visokim pritiskom) i ovi odvodi su sada u funkciji.

Na Faletićima je također došlo do većeg začepljenja, te je nakupljena voda zaprijetila okolnim kućama, no ovaj problem uspješno su riješili uposlenici Odjeljenja za održavanje putnih pojaseva i DVD Vratnik.

Na Trebeviću je evidentirano veće nakupljanje površinskih voda koje su prijetile ulijevanjem u Bistrički potok zbog čega je hitno obaviještena nadležna KJU Zaštićena područja. Prema posljednjim informacijama, voda se povukla, a ekipe KJU Zaštićena područja su u pripravnosti.

U poslijepodnevnim satima pripadnici DVD Vratnik izvršili su čišćenje i sapiranje šetnice uz Miljacku iz smjera brane Bentbaša prema Šeher-ćehajinoj ćupriji gdje su bile nataložene veće količine blata i mulja.

Odjeljenje za održavanje putnih pojaseve je pored već navedenih lokacija, danas radilo na čišćenju odvoda i na Darivi, Sedreniku, ulicama Bistrik gornja i donja čikma, Hamdije Kreševljakovića, Grličića brdo, Fojnička i Hambina carina, Hendek, Mjedenica, Višegradska kapija, Vrbanjuša, Avdage Šahinagića, Turbe itd.

Nastavlja se kontinuirani nadzor svih vodotoka u Starom Gradu, kao i svih mostova, a nastavljene su i dežure u Operativnom centru koji građani mogu kontaktirati putem telefonskog broja 033 282 336 ili viber broja 061 278 281.