Za pravobranioca Grada Sarajeva predložen Destan Hodžić, na redu Gradsko vijeće

Destan Hodžić je predložen za pravobranioca Grada Sarajeva na četiri godine.

Gradsko vijeće će njegovo imenovanje razmatrati na sjednici zakazanoj za 1. decembar.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) je predložila Hodžića na ovu funkciju.

Nakon što je Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Sarajeva provela proceduru, dostavila pismene preporuke i rang-liste s najboljim kandidatima, gradonačelnica je predložila kandidata kojeg je komisija predložila kao prvog na rang-listi, s ostvarenim najvećim brojem bodova“, obrazloženo je u zvaničnom prijedlogu.

Članove ove komisije čine gradski vijećnici iz svih stranaka.

Predsjedavajući je Nihad Uk iz NS-a, njegov zamjenik je Vedad Deljković iz SDA, dok su članovi Adi Škaljić (NS), Almedin Miladin, Drago Jurić (USD), Elvedin Korora (SDP) i Marijela Hašimbegović (DF).

Oni su odluku donijeli sa pet glasova za i jednim suzdržanim glasom.

Osim Hodžića, koji je imao 98 bodova, za pravobranioca Grada Sarajeva konkurisali su Admir Jusufbegović (97 bodova), Sanjin Smajlović (96 bodova), Besim Musakadić (95 bodova), Samir Buljina (87 bodova), Mirzeta Mahmutović (83 boda) i Emir Džaferović (72 boda).

Hodžić je 2007. diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu te je 2011. pravosudni ispit položio pri Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine. Prošle godine je magistrirao na Fakultetu za upravu.

Radio je u BHMAC-u i Općini Centar na poslovima javnih nabavki, urbanizma, zaštite okoliša i imovinsko-pravnim poslovima.

Certificirani je voditelj upravnog postupka i supervizor za nadzor pri Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Kantona Sarajevo.

Također je i certificirani stručnjak iz oblasti javnih nabavki.

Pravobranilaštvo Grada Sarajeva vrši poslove pravne zaštite imovine i imovinskih interesa Grada, njegovih organa i drugih institucija.

Do sada je pravobranilac bio Sanjin Smajlović, koji je bio ponovo konkurisao za ovu poziciju, dok je njegov zamjenik bio Besim Musakadić, koji je također konkurisao.