Zahtjevi sindikata za Edina Fortu nerealni, slijede li masovni štrajkovi?

Iako je za sutra dogovoren sastanak Vlade KS i predstavnika osam sindikata čiji su članovi danas održali štrajk upozorenja pred zgradom Vlade KS kako bi se razgovaralo o povećanju osnovice za obračun plaća koje primaju iz Budžeta KS, prema izjavama premijera KS Edina Forte taj sastanak mogao bi biti završen vrlo brzo.

Premijer Forto kazao je večeras na pauzi zasjedanja Skupštine KS na kojoj se razmatra nacrt Budžeta za 2022. godinu da su zahtjevi sindikata nerealni.

Ne znam da li će doći do povećanja plaća”, kazao je Forto na pitanje da li će doći do bilo kakvog povećanja ako već Vlada KS ne može ispuniti zahtjev za povećanje osnovice na 400 KM.

Vlada KS se tokom dana oglasila saopćenjem u kojem je navela da bi na godišnjem nivou za ispunjenje zahtjeva sindikata neophodno za plate i doprinose uposlenih izdvojiti dodatnih 115 miliona KM u Budžetu KS.

Dodatno na to, Sindikat komunalne privrede traži povećanja plata u iznosu od 20 miliona KM godišnje.

Nakon saopćenja Vlade KS oglasila se Koordinacija osam sindikata.

Premijer Forto je svojim odnosom prema svim radnicima u KS, posebno prema radnicima u zdravstvu KS koji su u štrajku godinama i koje nije ni spomenuo, ali i posebno prema radnicima u komunalnoj privredi KS, kojima se plata nije povećavala od 2006. godine i za koje je rekao da traže povećanje plata od 20 miliona KM, zaslužio štrajkove i proteste koji neće donijeti ništa dobro nikome a posebno Vladi KS na čijem je on čelu“, naveli su.

Oglasio se i Sindikat komunalne privrede.

Premijer Vlade KS Edin Forto je iznio neistinu kada je u pitanju povećanje plaća od 10% u komunalnim preduzećima za koje je naveo da će koštati basnoslovnih 20.000.000 KM što je potpuna dezinformacija. Ukupno povećanje bruto plaće u iznosu od 10% u komunalnim preduzećima na godišnjem nivou iznosi 9.745.550 KM.

Komunalna preduzeća se finansiraju kroz naplatu svojih usluga, te po analizama koje su urađene u SSRKPFBIH Kantonalni odbor Sarajevo preduzeća Sarajevogas, Tržnice-pijace, Toplane i Pokop povećanje od 10% mogu snositi iz vlastitih sredstava, što automatski umanjuje ukupni iznos od 9.745.500 KM na cca 7.000.000 KM”, naveli su u reakciji.

Ovih osam Sindikata okupljaju 25.000 članova, a ukoliko Vlada KS ne bude otvorena za socijalni dijalog spremni su na masovne štrajkove.

Iako u ovih osam sindikata se razlikuju plaće, Vlada KS bi trebala razmotriti povećanje plaća budžetskim korisnicima sa najmanjim plaćama kako bi se premostio sve teži socijalni položaj u vrijeme poskupljenja.

Štrak upozorenja organizirali su Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor KS, Sindikat policije KS, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika KS, Sindikat UNSA, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH – Koordinacija KS, Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor KS, Sindikat radnika u zdravstvu KS, Samostalni sindikat radnika komunalne privrede KS.