Zaključci Općinskog vijeća Novi Grad o mogućnosti saniranja šteta uzrokovanih poplavama

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo održalo je jučer vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrano vanredno stanje i posljedice izazvane poplavama na području općine Novi Grad Sarajevo.

Na samom početku sjednice Nezir Hadžić, načelnik Štaba civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo, informisao je prisutne o aktivnostima koje su pripadnici civilne zaštite poduzimali tokom proteklih sedam dana, na pružanju pomoći stanovništvu zahvaćenom poplavama, na području mjesnih zajednica “Dobroševići“, “Reljevo“ i “Zabrđe“ , u evakuaciji, dopremanju hrane i vode, kao i raščišćavanju terena, ispumpavanju vode iz objekata i sl.

Petog novembra situacija je bila alarmantna, međutim, brzim djelovanjem, do nekih 12 sati uspjeli smo taj prvi val da odbijemo i na neki način da stavimo situaciju pod kontrolu. Ubrzo smo počeli dobivati i pomoć većih nivoa, pojavili su se pripadnici Kantonalne i Federalne CZ. Evakuisali smo 82 odrasle osobe i petero djece, a 58 stambenih objekata je poplavljeno, od kojih je 8 na teritoriji izvan mjesnih zajednica u kojima je proglašeno stanje prirodne nesreće. Poplavljeno je 38 privrednih subjekata, te dvije javne ustanove ambulanta Rajlovac i podrumske prostorije OŠ ‘Džemaludin Čaušević’“, kazao je Hadžić.

Dodao je da je Štab CZ, na incijativu općinskog načelnika, u nedjelju, 7. novembra, u jutarnjim satima održao vanrednu sjednicu na kojoj su doneseni određeni zaključci, te je prema kantonalnom nivou upućena inicijativa da proglasi stanje prirodne nesreće.

Već narednog dana Općina je proglasila stanje prirodne nesreće na području tri MZ, a kasnije i Kanton, za područje cijelog Kantona Sarajevo.

Hadžić je kazao da su ekipe civilne zaštite svakodnevno na terenu, pomažu stanovništvu u raščišćavanju terena, ispumpavanju vode, vrše dostavu hrane, vode i svega ostalog što je neophodno, kako bi se našim građanima pomoglo da što prije prevaziđu situaciju u kojoj su se našli.

Također je rekao da je u toku i procjena šete na individualnim stambenim objektima, nakon čega će se u saradnji sa drugim nivoima vlasti pristupiti sanaciji istih.

Sjednici je prisustvovao i Dženan Brkanić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite, koji je također hronološki informisao o aktivnostima iz prethodnih dana.

On je kazao da su se ogromne kišne padavine najviše odrazile na području općina Novi Grad i Ilidža.

Sve službe aktivno smo uključili da reaguju po pozivima, tako da smo u jednom momentu imali pripadnike vatrogasne brigade, Kantonalnu upravu CZ, gorske službe spašavanja kantonalne i općinske, dobrovoljna vatrogasna društva, svi su bili na terenu. U ponedjeljak je proglašeno stanje prirodne i druge nesreće, što znači da Štab civilne zaštite KS preuzima kontrolu i komandu nad svim službama, na sanaciji i otklanjanju posljedica ovakvog stanja.

Potrebne informacije sa terena dobivali smo od povjerenika naselja pogođenih područja, jer povjerenici znaju najbolje informacije o svim kućama. Mi svaki dan putem Operativnog centra dobivamo izvještaje od općinskih službi i ostalih. To za sada dobro funkcioniše. Trenutno su nam najpotrebniji isušivači vlage, u čijoj nabavci će nam pomoći i humanitarne organizacije, s obzirom da je cijena 2.500 eura. Sve informacije građani mogu dobiti putem poziva Operativnog centra broj 121, tu sjede profesionalni ljudi koji znaju šta u datom momentu uraditi“, rekao je Brkanić.

Nakon rasprave doneseni su sljedeći zaključci:

– da se hitno završi procejena šteta nastalih na individualnim stambenim objektima koji su zahvaćeni poplavama i da se, ukoliko bude potrebno, od drugih lokalnih zajednica i nivoa vlasti, zatraži pomoć, kako bi se moglo interventno djelovati;

– da se hitno pristupi izradi rebalansa budžeta Općine Novi Grad Sarajevo, zbog sanacije šteta nastalih usljed poplava i da se u rebalansu budžeta izdvoje maksimalna finansijska sredstva za tu namjenu, u skladu sa mogućnostima Općine, vodeći računa o svim drugim obavezama koje Općina ima:

– da se po potrebi sazove vanredna sjednica kako bi se rebalans budžeta što prije usvojio, a da se zbog hitnosti održi online sjednica;

– da se razmotri mogućnost i potreba da se interventno djeluje, kako bi pokrili prve troškove posebno kada su u pitanju domaćinstva;

– da se javnim komunalnim preduzećima sugerira da domaćinstva koja su pogođena poplavama pokušaju osloboditi plaćanja komunalnih troškova, kako bi se i na ovaj način pomoglo ugroženima;

– da se radi na dugoročnom rješavanju problema koji uzrokuju poplave, i redovnom održavanju korita rijeka i potoka, u saradnji sa nadležnim institucijama, od federalnog nivoa, koji je nadležan za rijeku Bosnu, sa Agencijom za vodno područje rijeke Save, kantonalnim nivoom i svim općinama pogođenim poplavama, te da se pristupi zajedničkom sastanku i razmotre mogućnosti daljeg djelovanja;

– da se od svih nadležnih zatraže informacije o uzrocima zbog kojih su se desile poplave, kao i informacije, šta se poduzimalo od 2014. godine do sada na prevenciji poplava, šta su inspekcije ustanovile na terenu što bi eventualno mogao da bude uzrok, te da daju preporuke na koji način da se dalje djeluje;