Završen hitni sastanak u Vladi, formiran pregovarački tim ali bez rješenja za rudare, obratio se Novalić

Završen je hitni sastanak koji je sazvao federalni premijer Fadil Novalić u zgradi Vlade FBiH.

Vlada nije udovoljila zahtjevima rudara, formiran je pregovarački tim.

Pojedini ministri su tražili da se udovolji zahtjevima ali nisu dobili podršku.

Rudari i novinari su sve vrijeme čekali ishod ispred zgrade.

Sastanku su prisustvovali ministar energije, rudarstva i industrije, Nermin Džindić, kao i svi članovi Vlade FBiH, direktor i uprava Elektroprivrede BiH, članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede, direktori svih osam rudnika.

Rudari su odbili poziv da prisustvuju sastanku.

Nakon sastanka, medijima se obratio premijer FBiH Fadil Novalić.

Večeras sam sasvao sastanak sa članovima Vlade, sindikata, direktora Elektroprivrede i upravni odbor i pozvali smo sindikat rudara. Želio sam čuti šta je tačan problem i nažalost nisam dobio odgovor i u tom smislu smo formirali pregovaračku skupinu koja treba sa sindikatima rudnika odlučiti šta je problem“, rekao je Novalić.

Podsjećamo, rudari su od jutros od 11 sati ispred zgrade Vlade Federacije BiH, a tu će i prenočiti na temperaturi koja graniči s nulom.

Imaju ukupno osam zahtjeva.

Među zahtjevima je stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca o primjeni novog Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku kojim bi se plata rudara umanjila.

Jedan od zahtjeva je i poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva, kao i donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima.

Zahtijeva se i smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH, kao i smjena direktora Rudnika, koji su Pravilnike stavili u primjenu.

Danas tokom dana pred rudare je sa specijalcima sišao ministar Nermin Džindić (SBB) kojem rudari nisu dozvolili da se obrati, a odbili su ući na pregovore.

Iako su tražili da se obrati bez zaštite ministar Džindić to nije učinio, a članovi Vlade FBiH su izašli na sporedni izlaz i zaobišli rudare.