Željko Komšić nakon sastanka s Escobarom: Bilo kakve promjene granica nisu prihvatljive za SAD

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrielom Escobarom kazao je da je na sastanku jasno rečeno da “promjene bilo kakvih granica neće biti prihvatljive Sjedinjenim Američkim Državama”, kao i da Escobar smatra da je riječ o “vještačkoj krizi”.

SAD smatraju da je proširenje EU na Zapadni Balkan imperativ ne samo za nas već i za EU. SAD stoje iza toga da Zapadni Balkan mora čim prije ući u integrativne procese koji će se završiti integracijom cijelog Zapadnog Balkana u EU“, kazao je Komšić.

Istakao je da ovdje postoji veliki kapacitet za ekonomski rast.

Dotakli smo se i pitanja korupcije i kriminala koja hara cijelom regijom i BIH. Stav je da tužilaštva rade svoj posao po zakonu ne gledajući koga će zakačiti“, dodao je.

Komšić je kazao da nijednom riječju Escobar nije govorio o Izbornom zakonu niti je tražio bilo kakav ustupak.

Istaknuo je da se SAD zalažu za dosljednu primjenu Dejtona.

Mislim da je ohrabrujuća poruka da rata neće biti i da sve što se tiče Dejtona, s obzirom da su SAD potpisnica Dejtona bez njihove saglasnosti ne može biti promijenjen“, kazao je Komšić.

On je kazao da bi odustajanje od EU bila katastrofalno šta god se dešavalo sada sa EU u ovom trenutku.

NATO i EU bez obzira na naša trenutna razočarenja ne smije biti osnov da mi odustanemo od toga. Mi moramo vjerovati da je to izlaz da izađemo iz balkanske krčme i da zatvorimo ta vrata“, kazao je Komšić.

Na pitanje da li je Escobar spominjao sankcije Komšić je kazao da s njim o tome nije razgovarao.

Moj utisak je da je riječ o dužnosniku američke administracije koji ima podršku na višim nivoima i koji to izgovara vrlo jasno. Čovjek je jasno definisao pravce njihovog djelovanja u BiH i regiji“, dodao je.

Komšić je kazao kako u Dejtonskom mirovnom sporazumu piše da PS BiH donosi zakone.

Zakon o odbrani je proizašao iz Dejtona i on je postao dio paketa Dejtonskog mirovnog sporazuma“, zaključio je Komšić.