Foto: RSE/ Ilustracija

U Banjoj Luci osvanuo mural Ratku Mladiću: “Ujedinjenje je počelo”

Mural posvećen Ratku Mladiću, osuđenom za genocid i ratne zločine pred Haškim tribunalom, oslikan je na zidu zgrade u širem centru Banjaluke.

Mural se nalazi u Gundulićevoj ulici. Njegova autor za sada je nepoznat.

Uz iscrtani Mladićev lik ispisana je poruka “ujedinjenje je počelo i to se više ne može zaustaviti”, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Zgrada na kojoj je oslikan mural udaljena je nekoliko stotina metara od zgrade Vlade bh. entiteta Republika Srpska.

Glasnogovornica Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić kazala je za RSE da policija o ovom muralu nema informacije.

Koliko mi je poznato, nismo primili nikave prijave. To je u nadležnosti komunalne policije”, kazala je Mučibabić.

Mural u Banjaluci nije jedini u Bosni i Hercegovini koji je posvećen Ratku Mladiću.

Proteklih godina oslikavani su u nekoliko gradova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska – Foči i Kalinoviku, na istoku, Gacku i Nevesinju, na jugu BiH, Gradiški na sjeverozapadu BiH.

Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je krajem jula dopunio Krivični zakon BiH koji predviđa kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina za onoga ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom.

Istovremeno, Narodna skupština RS je usvojila, po hitnom postupku, Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o zabrani negiranja.

Uoči nametanja odluke, Inzko je posjetio nekoliko gradova u Republici Srpskoj nakon čega je objavio pismo za javnost u kojem je naveo kako je šokiran veličinom i brojem murala ratnim zločincima.

Inzko je tada zatražio uklanjanje murala sa likom i djelom Ratka Mladića, ocjenjujući da je “situacija toliko nakaradna da se može sačiniti ‘turistička’ karta top bosanskohercegovačkih gradova sa muralima ratnim zločincima”.

Mural sa Mladićevim likom u Foči, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), dug 25 metara, prvi je koji je uklonjen nakon zahtjeva Inzka.

U Kalinoviku, Nevesinju, Gradišci i Gacku murali i dalje nisu uklonjeni. Vlasti u tim lokalnim zajednicama ističu ili “kako nisu nadležni” za taj posao ili “čekaju nalog odozgo”.

Ratko Mladić osuđen je pred Haškim tribunalom na doživotnu kaznu zatvora.