Afera “Bosnalijek”/ Akcija još traje: Privedene dvije osobe, još pet osumnjičenih pozvano u SIPA-u

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (06.12.2021. godine) realizovali aktivnosti koje se odnose na pretrese stambenih objekata fizičkih lica na četiri lokacije kao i pretrese poslovnih objekata pravnih lica na pet lokacija na području Sarajeva i Konjica, saopćeno je iz SIPA-e.

Slobode su lišena dva lica koja su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih.

Jedan od njih je direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović.

Također u sklopu navedenih aktivnosti uručeni su pozivi za pet osumnjičenih lica, koja se trenutno nalaze u prostorijama SIPA-e gdje će biti ispitani u svojstvu osumnjičenih.

Aktivnosti policijskih službenika još uvijek su u toku.

Podsjećamo, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine od jutros traju pretresi u okviru predmeta Bosnalijek, saopćeno je ranije iz te pravosudne institucije.

Tužilaštvo BiH provodi istragu zbog sumnje da su počinjena koruptivna krivična djela u višemilionskom iznosu.

Aktivnosti se provode u okviru opsežne istrage kaznenih djela organiziranog kriminala, pranja novca, zlouporabe položaja i financijskog kriminala u okviru koje je evidentirana nezakonita imovinska korist u višemiljunskom iznosu.

U okviru predmeta Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske agencije vodili su dugotrajnu istragu u okviru koje je ostvarena međunarodna suradnja sa partnerskim institucijama više država.

Nakon lišenja slobode i pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Pretres se osim u kompaniji Bosnalijek vrše i na drugih šest lokacija.