Aida Hadžialić odgovorila Orbanu: “BiH i njen narod su evropski kao Mađarska i Mađari”

Aida Hadžialić, nekada najmlađa ministrica u vladi Švedske a danas predsjednica SDP-a u pokrajini Stockholm odgovorila je na izjave mađarskog premijera Viktora Orbana o tome da je “izazov sa BiH je kako integrisati zemlju sa dva miliona muslimana”.ž

Kazala je da se BiH smatra najliberalnijom muslimanskom zemljom.

Bosna i Hercegovina i njen narod su evropski i autohtoni kao i Mađarska i Mađari. Većina je sekularna i Bosna se smatra najliberalnijom muslimanskom većinom na svijetu. Zauzmimo se za evropske vrijednosti kao što su demokratija i vladavina prava”, poručila je Hadžialić.

Inače, mađarski premijer Viktor Orban danas je održao konferenciju za novinare u kojoj je govorio o aktuelnim temama u zemlji i Europi, a bilo je riječi i o Bosni i Hercegovini.

Orban, koji je najavio posjetu Sarajevu za 25. januar, gdje dolazi na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, u BiH je boravio i u novembru ove godine, ali tada se sastao jedino sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o “bliskim vezama” sa Dodikom, Orban je kazao kako je južna granica Mađarske od BiH udaljena tek 70-80 kilometara te da su izbijanjem rata u bivšoj Jugoslaviji deseci hiljada došli u Mađarsku.

Ako tamo dođe do sukoba, doći će i u Mađarskoj već sljedećeg jutra”, kazao je, te dodao kako je srpska nacija ključna na Balkanu.

Mađarska pomaže RS sa 100 miliona

Podsjećamo, Mađarska će pružiti 100 miliona eura pomoći bh. entitetu Republika Srpska, kazao je danas premijer ove zemlje Viktor Orban.

On je odgovarajući na pitanje BIRN-a na trosatnoj konferenciji za novinare u Budimpešti poručio kako će finansijski podržati bosanske Srbe i lično zaustaviti sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva iz RS.

Orban je opisao Srbiju i Republiku Srpsku kao “ključ za stabilnost Zapadnog Balkana” i pozvao novu njemačku vladu da integriše region u EU, a ne da ga kazni, što bi “moglo dovesti do još većih problema”.

Mađarski premijer je dao punu podršku Dodiku, nazivajući ga demokratski izabranim političarem i upozoravajući zapadne sile da bi “njegov egzorcizam”, koji je više puta prijetio otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine, bio opasan.

Podsjetimo, prije dva dana ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Szijjarto kazao je da će ova zemlja uložiti veto na eventualni prijedlog uvođenja sankcija članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Szijjarto je naveo da EU samo jednoglasnom odlukom država članica može da uvede sankcije protiv bilo koga, ali da svima mora da bude jasno da Mađarska neće dati podršku nikakvim sankcijama protiv Dodika i da će u slučaju takvog prijedloga uložiti veto, javlja Srna.

On je podsjetio da je nova šefica njemačke diplomatije Analena Berbok nedavno zatražila uvođenje sankcija Dodiku.

Zabrinuti smo zbog ovakvih izjava, jer je BiH tu u našoj blizini. Očuvanje stabilnosti i mira u zemlji je naš osnovni bezbjednosni interes. Berlin je dalje, ali ne tako daleko da odatle nikada ne biste mogli letjeti do Banjaluke.

Odletite i pregovarajte. Razgovarajte sa Srbima. Sa njima, a ne o njima. Možda će vam ovo pomoći da shvatite situaciju”, napisao je Szijjarto na Facebooku.