Aleksandar Macan stigao na saslušanje u Tužilaštvo, advokat kaže da će “staviti tačku” i ispričati sve

Aleksandar Macan, prvoosumnjičeni za ubi***o sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, predao se policiji.

Ova informacija ranije je potvrđena iz SIPA-e.

Macan se predao Tužilaštvu KS u prisustvu svoga advokata, a potom su ga pripadnici SIPA-e uhapsili.

Nalazio se mjesecima u bjekstvu i osumnjičeni je za ubi***o policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u sarajevskom naselju Alipašino Polje 26. oktobra 2018. godine.

Sa obzirom na to da je za Macanom izdata potjernica, njemu je po Kantonalni sud u Sarajevu, po automatizmu odredio pritvor. Za Macanom je bila raspisana crvena interpolova potjernica.

Iz Tužilaštva KS povrđeno je da je Macan doveden u njihove prostorije na saslušanje.

Njegov advokat Duško Tomić za Dnevni avaz je izjavio da je Macan iz Španije, preko Njemačke i Srbije došao u Bijeljinu.

Imali smo danas izjašnjenje o pritvoru. Nismo se protivili iako je bilo elemenata jer se sam predao. Rekli smo neka se malo odmori i zbog bezbjedonosnih razloga jer ovo nije mala stvar. Faktički mi stavljamo tačku na ovaj mučan događaj koji je opteretio, državu, entitet, kanton i grad Sarajevo. Ovo će biti završena priča“, kaže Tomić.

Tomić dodaje da su u Bijeljini posjetili Macanovu porodicu, suprugu, majku, oca i punicu.

Cijela njegova porodica je jednoglasna da on ispriča priču i rekli su da nema smisla ovo sve vući jer je ovo sve prvo opteretilo njegovu porodicu. Za posljednjih deset godina nije bilo mučnijeg događaja“, kaže Tomić.

Tokom istrage, SIPA je je prije mjesec na Macanovoj vikendici pronašla i dva kala****kova, a ranije je utvrđeno da je iz te vrste oružja pucano na policajce.

Međutim, puška kojom je izvršeno djelo nikada nije nađena, osim jedne čahure na licu mjesta.

Saznaje se da je u toku vještačenje oružja, ali je mala vjerovatnoća da je riječ o puškama iz koji su ub***ni sarajevski policajci.

SIPA je nedavno obavila i pretres stana Macanove supruge na Palama Marijane Savčić-Macan.

Ona je uposlena u MUP-u RS, u Policijskoj stanici Pale. Međutim, puštena je na slobodu, kao i Dražen Ikanović i još jedan muškarac, koji su bili predmet opservacije.

Macan je zet odbjeglog optuženika Milomira Savčića.