Boračke organizacije iz Ilidže i Hadžića negoduju zbog jutrošnjeg hapšenja saboraca

Koordinacija boračkih udruženja Općine Ilidža i Općine Hadžići, oštro osuđuje i izražava javno negodovanje povodom načina jutrošnjeg hapšenja petorice pripadnika 4. Viteške motorizovane brigade Ilidža.

Posjećamo, uhapšeni su Senad Gadžo, Nezir Agan, Vahid Alađuz, Mujo Vatreš i Suljo Hebib.

Koordinacija boračkih udruženja Općine Ilidža i Općine Hadžići, je za nepristrastan rad Sudstva i Tužilaštva, ali nije za način na koji su jutros privedeni naši saborci, te su sa tim pristupom izložili porodice naših saboraca dodatnom stresu”, navode borci.

Naveli su i to da pripadnici ARBiH u potpunosti poštuju organe države Bosne i Hercegovine, te da su pripadnici protiv kojih je pokretan postupak bili dostupni pravosudnim organima u zemlji.

Dodaju i da je krajnje nepotrebno od institucija da se sa njima ponaša kao sa najgorim kriminalcima.

Posebno izražavamo zabrinutost zbog načina politike koja je trenutno na snazi u Bosni i Hercegovini, a koja izjednačava branioce i one koji su izvršili agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Kao što vidimo da je rad Tužilaštva svrstan na stranu politike koja dolazi iz manjeg entiteta”, stoji u saopštenju.

Ističu da su im želje da se utvrdi istina i da su opredijeljeni za procesuiranje, ali ne i za izjednačavanje.

Također suludo je da se hapse pripadnici ARBiH sa područja Općine Ilidže, a da pri tom niko nije odgovarao za Kasindolsku, Transporter, autobus Medjenica, četvero djece u dječijem parku – Hrasnica, protjerivanje više hiljada ljudi, kao i za počinjene zločine na Ilidžanskim logorima i dr zločine počinjeni na Općini Ilidži od strane tzv. Vojske Republike Srpske.

Dok se zločinci koji su počinili zločin nad nesrpskom stanovništvom šetaju slobodno po Ilidži i uživaju u svim beneficijama koje pruža naše društvo, mi nemamo pravo glasa i trpimo dodatne traume, a pripadnici ARBiH se hapse”, navodi se u saopštenju.

U zaključku saopštenja naveli su i to da ovakav način rada Tužilaštva BiH mijenja historijske činjenice i karakter dešavanja 90-tih godina u Bosni i Hercegovine.

Podsjetimo, postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, na području Sarajeva, policijski službenici SIPA BiH, lišili su slobode pet osoba.

Istraga se odnosi na civile srpske nacionalnosti sa područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su bili nezakonito zatvoreni u Osnovnoj školi “Aleksa Šantić“ i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.