Danas dženaza rudaru heroju Raifu Čamdžiću, iza njega ostali supruga i maloljetni sin

Rudar Raif Čamdžić (40) izgubio je život u nesreći koja se dogodila u subotu oko 19:30 sati u Rudniku uglja “Đurđevik”, dok je Hasan Kadirić (30) povrijeđen i trenutno se nalazi u UKC-u Tuzla, gdje mu je dijagnosticirana kontuzija pluća uzrokovana povredom.

U trenutku nesreće u jami su bila četvorica rudara.

Do nesreće je, najvjerovatnije, došlo usljed naglog oslobađanja pritiska i urušavanja podgrade. Između 12 i 14 kubika uglja zatrpalo je rudare.

Bol majke

Kako je za Dnevni avaz rekao predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH Sinan Husić, nakon svega što su proživjeli u posljednjih 15 dana, od protesta do sastanaka, sve rudare je mnogo potresla ova vijest.

Bio sam kod porodice stradalog Čamdžića. Iza njega su ostali supruga, sin srednjoškolac, majka, brat. Užas šta se desilo. Supruga i sin su shrvani od bola, potreseni su i roditelji od supruge. Bol koju je ispoljavala majka, to je bilo“, prepričao je Husić.

Kaže da su mu članovi porodice stradalog rudara rekli da imaju razloga biti ponosni i da će sakupiti snage da nastave dalje.

I poslije takvih riječi imamo razloga reći da je naš izbor otpor i da ćemo se boriti“, dodao je Husić.

Kontuzija pluća

Na mjestu nesreće bio je i federalni rudarski inspektor koji će Tužilaštvu dostaviti izvještaj o uzrocima i drugim okolnostima vezanim za nesreću.

Povrijeđeni rudar je smješten u Jedinici intenzivne njege Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju UKC-a Tuzla. Priključen je na respirator i konstatirana mu je kontuzija pluća.

Rudarski posao je veoma opasan, borite se s prirodom i uvijek smo tražili samo dva uvjeta. Nažalost, svjesni smo, i kada bismo sto posto modernizirali rudnike, da postoji mala mogućnost da se dese ovakve situacije, ali smo sigurni da bismo modernizacijom izbjegli ovakve i slične stvari“, kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika “Kreka”.

Danas dženaza

Raifu Čamdžiću, rudaru koji je preksinoć poginuo u rudarskoj nesreći u RMU Đurđevik, danas će biti klanjana dženaza.

Dženaza će se klanjati u mjestu Brezik u 14:30 sati nakon ikindije namaza, piše Dnevni avaz.