Elmedin Konaković: Prema Radončiću i SBB-u generalno imam dozu nepovjerenja

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde u razgovoru za Novinsku agenciju Patria komentirao je Dragana Čovića i glasanje HDZ-a na Domu naroda PSBiH gdje su podržali zaključak Kluba Srba kojim se inicira stavljanje van snage dopune Krivičnog zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina.

Odmah je kazao da su uistinu svi zakasnili s reakcijom i da je opravdana ljutnja javnosti zbog izostanka iste.

Imao sam priliku jučer sresti Dragana Čovića i pred svim učesnicima sastanka rekao sam mu direktno šta mislim o tom činu, da smatram da je potpuno neočekivan i donekle i neljudski i pred svim kolegama sam rekao da to ne doprinosi poboljšanju odnosa hrvatskog i bošnjačkog naroda i naravno svih ostalih koji BiH smatraju svojom državom.

Takva vrsta glasanja i vrsta podrške Dodiku u tim neljudskim i anticivilizacijskim procesima je bila granica za koju smo očekivali da je Dragan Čović neće preći.

Vidio sam i neko izvinjenje danas i vjerovatno dijelom barem ublažio taj svoj postupak koji i dalje smatramo katastrofalnim“, kazao je Konaković za NAP.

Dodao je da ga je jako obradovala reakcija hrvatske javnosti koja pokazuje da bez obzira na ove potpuno nerazumne postupke Milanovića i Čovića, a ponekad i Plenkovića postoji kritična masa hrvatske misli koja je svjesna šta su genocidi i stradanja.

Veliko iznenađenje Konakoviću je bila i reakcija Fahrudina Radončića (SBB) koji je pokušao opravdati glasanje HDZ-a.

Nema opravdanja nikakvog, niti potrebe i smisla opravdavati takav postupak i bio sam poprilično iznenađen da Radončić pokušava opravdati takvo glasanje HDZ-a, eto kao glasali su jer su znali da neće proći.

U najmanju ruku nepromišljena izjava koja zapravo ne stoji. Vidio sam da je i on shvatio težinu te greške, pa se nakon jučerašnjeg našeg sastanka zapravo na neki način oprao od toga što je rekao“, kazao je lider NiP-a.

Na pitanje kako takvoj osobi uopće vjerovati i smatrati je probosanskim blokom Konaković je istakao kako generalno ima dozu nepovjerenja prema SBB-u i tome što oni generalno rade.

Zbog svega što sam sa njima prošao. Ali, ispostavlja se da to vjerovatno nije ni Radončićev stav, jer se on od toga oprao ali eto generalno prema onome što SBB i njen lider radi vi ste vidjeli u javnom prostoru da ja nakon raspada šestorke zapravo imam veliku dozu nepovjerenja prema tim njihovim postupcima“, kazao je Konaković.