Foto/ Građani u Starom Gradu dobili građevinski materijal za sanaciju stambenih objekata

U toku ove godine u Starom Gradu je pružena pomoć u sanaciji stambenih jedinica za ukupno 31 socijalno ugroženu porodicu kojima je na ovaj način riješeno jedno od životnih pitanja.

Iz budžeta Općine Stari Grad finansirana je sanacija 18 stambenih jedinica na kojima je radove izveo izabrani izvođač, dok je još 13 porodica dobilo građevinski materijal za neophodne radove na svojim kućama, saopćila je ova Općina.

Sanacija stambenih jedinica za socijalno ugrožene porodice na području općine Stari Grad je praksa koju ova lokalna zajednica predvođena sa općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem provodi kontinuirano, već godinama. Samo u posljednje dvije godine izdvojeno je oko 200.000 KM za ove namjene“, kazali su iz Općine.

S uposlenicima nadležne Službe za investicije i komunalne poslove, posjetili su neke od porodica kojima je isporučen građevinski materijal za radove na njihovim objektima.

Amra Šabanović sa Vratnika obratila se Općini Stari Grad za pomoć pri sanaciji kupatila i zamjeni dotrajale stolarije.

S obzirom na to da od pet članova domaćinstva niko nije zaposlen, te da sami nisu mogli sanirati radove u kući, obratili su se za pomoć.

Zamjena stolarije i sanacija kupatila su nam najprioritetniji, jer je sve dotrajalo i ispucalo. Presretni smo što smo dobili potpuno nova vrata i prozore i nepohodan materijal za sanaciju kupatila. Veoma smo zahvalni načelniku Hadžibajriću i Općini Stari Grad što misle na nas i što ćemo od naredne godine imati puno bolje uslove za život”, ispričala je Amra dodavši da će radove početi čim se poprave vremenski uslovi.

Općina je posjetila i Envera Pušku koji sa suprugom, sinom, snahom i unucima živi u ulici Iza gaja.

Ratni vojni invalid sam i živim od minimalne penzije. Obratio sam se Općini za sanaciju trošnog krova koji je u užasnom stanju i prokišnjava”, ispričao je Enver.

Kako bih ja ovo sam uradio s minimalnoim penzijom? Nikako. Sa nestrpljenjem čekamo proljeće i toplije dane da krenemo sa radovima”, ispričao nam je Enver.

Ekrem Demirović sa Jarčedola obratio se za pomoć pri zamjeni crijepa na njihovoj porodičnoj kući. Crijep je u izuzetno lošem stanju i kako kaže svaka zima i padavine donose im nove probleme jer krov prokišnjava i to im otežava svakodnevni život.

Krov nam je zaista velika briga. Svake godine strahujemo od kiše i snijega. Ja sa bolesnom nogom više nisam u mogućnosti da se penjem na krov i vršim popravke. Puno hvala načelniku Hadžibajriću što će našoj porodici riješiti ogroman problem”, kazao je Ekrem.

Na Vratniku su obišli radove koje se izvode na objektu Benjamina Smajiša.

Tu ih je dočekao Benjaminov dedo, koji je ispričao da se radi o totalno neuslovnom stambenom objektu, starom više od 100 godina. Objekat se nalazi ispod saobraćajnice, tako da su podzemne vode u potpunosti uništile njegovu unutrašnjost.

Sve je uništeno, podovi, namještaj… evo sami se uvjerite kako sve izgleda. Bez dobre hidroizolacije problem neće biti riješen, a ona je veoma skupa. Općina je donirala dosta materijala i hvala svima na tome”, kazao je Meho.

Za ove namjene je iz budžeta Općine Stari Grad u 2021. godini izdvojeno 120.000 KM.