Foto/ Hadžibajrić obradovao polaznike Radionice za radnu okupaciju osoba s poteškoćama u razvoju

Na Bistriku, u ulici Bakarevića, svoj mirni kutak za edukaciju, druženje i socijalizaciju našlo je 28 osoba sa poteškoćama u razvoju, gdje u sklopu radionica za radnu okupaciju svakodnevno izrađuju proizvode od drveta, keramike, tapiserije, crteže i drugo.

Već od osam sati ujutro okupljaju se u ovim prostorijama i nakon jutarnje kafe i doručka kreću sa redovnim aktivnostima koncipiranim prema njihovim sposobnostima.

Radionica za radnu okupaciju djeluje u sastavu Zavoda ‘’Mjedenica’’ i dio je programa brige o djeci i omladini sa izraženim intelektualnim teškoćama.

Kada zakoračite u njihovu mirnu oazu ostanete zatečeni rukotvorinama i pravim malim umjetničkim djelima koja stvaraju i ponosno pokazuju.

Svaka posjeta i razgovor sa njima čini ih sretnim jer tako znaju da nisu zaboravljeni i da neko misli i na njih.

Tako je bilo i danas kada ih je posjetio načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić koji je početkom ove sedmice naložio da se organizuje posjeta i pokloni za polaznike Radionice na Bistriku.

Nisam želio da budu zapostavljeni u odnosu na ostale i da ih uskratimo za novogodišnje poklone. Iako Zavod ‘Mjedenica’ brine o svim svojim štićenicima i sigurno im ništa ne nedostaje, želio sam da danas posjetimo polaznike radionice i obradujemo ih poklonima. Pokloni su radost, kako za djecu tako i za starije i dragi mi je što smo im danas izmamili osmijehe na lica”, poručio je načelnik Hadžibajrić.

Neki od polaznika ove radionice su početkom ovog mjeseca bili gosti općinskog načelnika i Općine Stari Grad kada su, povodom Međunarodnog dana osoba sa invalidetetom, na jedan dan postali uposlenici Šalter sale.

Danas su se prisjetili toga i ponosno istakli kako su za svoj rad dobili plate, ali su ih već i potrošili.

Stoga su se još više obradovali novim poklonima I bili nestrpljivi da ih otvore.

Direktorica Zavoda “Mjedenica” Mirsada Čakal pojasnila je ko su polaznici ove radionice.

Ovdje borave osobe od 18 do 50 godina. Neki od njih nisu mogli završiti srednje obrazovanje, a neki jesu, ali ni jedni ni drugi nemaju gdje da borave i ovo je jedini način njihove okupacije i provođenja slobodnog vremena. Oni su većinom samostalni, osposobljeni su za samostalni dolazak i odlazak kući, a ovdje o njima vode računa naša tri odgajatelja“, kazala je ona.

Ovakav odgojno – obrazovni rad sa polaznicima omogućava njihovu edukaciju, rehabilitaciju i socializaciju.

Boravkom i radom u Radionici znatno se razvijaju i podižu na viši nivo funkcionalne sposobnosti korisnika što značajno utiče na poboljšanje funkcionalnih sposobnosti u porodici i uključivanje u širu društvenu zajednicu.

Podsjetimo, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, načelnik Hadžibajrić štićenicima Zavoda Mjedenica početkom mjeseca je omogućio jednodnevni rad u Općini Stari Grad.

Štićenici Zavoda Mjedenica angažovani su u Šalter sali Općine Stari Grad, a za njihov rad su im isplaćene dnevnice.

Uposlenici Općine Stari Grad su im pomogli da kroz praktičan rad sa strankama što bolje razumiju procese rada, a bila je to prilika i da se upoznaju sa kojim se sve zahtjevima građani obraćaju Općini i koju vrstu pravne pomoći Općina može pružiti.

Osim štićenika Zavoda Mjedenica koji su radili u Općini, načelnik Hadžibajrić ugostio je danas i korisnike ovog Zavoda mlađeg uzrasta kako bi im se pokazala briga i nastojanje ove lokalne zajednice da budu ravnopravno uključeni u društvo.

U dobrom raspoloženju, uz razgovor i slatke poklone, korisnici Zavoda u pratnji direktorice Mirsade Čakal i svojih odgajatelja, zahvalili su se za ovu priliku i kazali da su imali nezaboravan dan.

Drago mi je što ste danas naši gosti u Općini Stari Grad i nadam se da ste naučili neke nove stvari. Hvala vam za vaš trud koji neće ostati nenagrađen. Svi u Zavodu ‘Mjedenica’ trebaju da znaju da im ja kao načelnik i Općina Stari Grad uvijek stojimo na raspolaganju za svaki vid pomoći. Uvijek je tako bilo i bit će i ubuduće”, poručio je tada načelnik Hadžibajrić.

Dodao je da je s ciljem osnaživanja osoba sa invaliditetom Općina Stari Grad u prethodnom periodu zaposlila dvije osobe s poteškoćama.

Nastojimo da svima pružimo jednaku šansu. Prije pet godina smo zaposlili osobu sa utvrđenim stepenom invalidnosti od 100% i on je naš kolega u Sektoru za tehničke poslove, a prošle godine smo zaposlili osobu sa stepenom invalidnosti od 70% koja radi u Službi kabineta općinskog načelnika”, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Kada su dobili poziv da učestvuju u ovom danu, naši štićenici su bili oduševljeni. Općina Stari Grad se definitivno izdvaja od svih ostalih u Kantonu Sarajevo jer organizuje daleko najviše aktivnosti za djecu sa poteškoćama u razvoju. Ovom inicijativom, načelnik Hadžibajrić i Općina Stari Grad pokazali su da nikada ne zaboravljaju na našu djecu i uvijek su tu za bilo kakav zahtjev koji im pošaljemo. Iskreno se zahvaljujem u svoje lično ime, kao i ime uposlenika i štićenika naše institucije”, izjavila je Mirsada Čakal, direktorica Zavoda Mjedenica.

A, koliko ih je obradovala ova prilika da rade i budu aktivni članovi društva, potvrdili su i sami štićenici.

Među njima je i Azra Ibišević koja je poželjela da se okuša kao matičarka.

Bilo mi je lijepo danas raditi u Matičnom uredu, jako sam sretna i zadovoljna. Printala sam rodne listove i ništa mi nije bilo teško,” ispričala je Azra. Zadovoljstvo nije krila ni Edina Pahović. “Radila sam u Šalter sali na izdavanju dokumenata. Uposlenici Općine su nas lijepo dočekali i bili su sretni što su im došli. Sve su nam pomagali, a dobićemo i platu”, kazala je Edina.

Generalna skupština UN-a je 1992. Godine usvojila rezoluciju kojom je 3. decembar proglasila Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

Ovaj dan obilježava se s osnovnim ciljem poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međusobne saradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom.

Općina Stari Grad zahvaljuje se Slatkom butiku “Badem” koji je obezbijedio dio poklona za današnje goste.