Foto/ I danas ogromni redovi za vakcinaciju u Importanne centru

U sarajevskom tržnom centru Importanne danas je nastavljena vakcinacija protiv koronavirusa.

Kao i prethodnog dana i danas su u ovom tržnom centru zabilježeni ogromni redovi.

Ovaj vakcinalni punkt je otvoren još danas do 15 sati, a moguće je i da će bit vrijeme biti produženo.

Uspješna akcija

Podsjetimo, jučer su nakon velikog odziva građana ukupno aplicirane 402 doze vakcina.

Građanima su na raspolaganju bile vakcine Moderna, Pfizer i Sinopharm za prvu, drugu i treću dozu.

Podsjećamo da je vakcinacija u tržnim centrima počela 6. novembra ove godine, a uzimajući u obzir da se u prethodnim vikendima vakcinacija vršila u brojnim tržnim centrima u Kantonu Sarajevo, ukupno je na ovaj način vakcinisano oko 4.500 osoba.

Ministar zdravstva KS, prof.dr. Haris Vranić, ovom prilikom, je izjavio da je broj onih koji se žele vakcinisati na ovom punktu znatno veći u odnosu na prethodne sedmice, a kako je to bilo i očekivano, ove subote je oboren rekord.

Bitno je naglasiti da se na ovim punktovima vakcinišu osobe svih dobnih skupina, a najviše mladi ljudi.

Vakcinacija u Kantonu Sarajevo nastavlja se u domovima zdravlja, gdje se osim prve doze, vrši i revakcinacija, te davanje treće doze vakcine, u skladu sa preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Treća doza svih vrsta vakcina su na raspolaganju svim dobnim skupima, kao i onima koji su primili prve dvije doze van Kantona Sarajevo, ali je prvo potrebno da prijave podatke o prve dvije doze u sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Skoro 54% građana vakcinisano

Podsjetimo, prema posljednjem Biltenu vakcinacije Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo (objavljen 25. decembra), ukupno 179.223 stanovnika KS su do danas u potpunosti vakcinisana protiv koronavirusa.

Od toga, 178.233 osobe su dobi iznad 18 godina, što predstavlja 53,65 posto punoljetnog stanovništva našeg kantona.

Ovo su podaci prikupljeni kroz Informacioni sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, na osnovu kojeg je sačinjen sedmični presjek stanja vakcinacije.

Kako je navedeno, u ustanovama Kantona Sarajevo su ukupno aplicirane 294.053 doze vakcina.

Od ukupnog broja potpuno vakcinisanih, najveći broj pripada dobnoj skupini od 36-45 godina, i to njih 34.451 ili 19,22 posto, dok najmanji broj vakcinisanih su osobe od 18-25 godina, a kojih je vakcinisano 12.955 ili 7,23 posto.

Iz Zavoda ističu da je obje doze vakcine primilo i 980 osoba mlađih od 18 godina, što čini 0,55 posto našeg stanovništva.

Prema posljednjim podacima iz Zavoda za javno zdravstvo KS, na bolničkom liječenju od COVID-19 oboljenja nalazi 101 pacijent.

Od ovog broja, njih 26 je u potpunosti vakcinisano, što predstavlja 25,74 posto hospitaliziranih, dok je 74,26 posto osoba na bolničkom liječenju nevakcinisano.

Iz Ministarstva zdravstva KS podsjećaju da svi punoljetni građani Kantona Sarajevo mogu primiti i treću dozu vakcine na svim punktovima u domovima zdravlja KS.