Foto/ Svečana sjednica povodom Dana Općine Novi Grad: Dodijeljene plakete “Safet Hadžić”

Općina Novi Grad Sarajevo jučer je obilježila 44. rođendan, a tim povodom u multimedijalnoj sali Općine, održana je svečana sjednica, na kojoj su dodijeljena najveća općinska priznanja pojedinačna i kolektivna Zlatna i Srebrena plaketa „Safet Hadžić“, kao i zahvalnice pojedincima i kolektivima za doprinos u razvoju lokalne zajednice.

Sjednici su prisustvovale brojne zvanice iz privrednog, kulturnog, javnog i političkog života, zvaničnici sa federalnog, kantonalnog i gradskog nivoa, članovi porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH, predstavnici osnovnih i srednjih škola, te savjeta mjesnih zajednica i drugi gosti.

Važnost sjećanja na one koji su nam omogućili opstanak i život u slobodi

Svečanu sjednicu je otvorio predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Mirza Selimbegović.

On je prisutnima čestitao Dan Općine, istakavši da ova lokalna zajednica s ponosom slavi godišnjicu postojanja. Selimbegović je podsjetio na važnost sjećanja na one koji su nam omogućili opstanak i život u slobodi, one koji su braneći najviše civilizacijske vrijednosti, dali svoje živote na najčasnijem zadatku odbrane ove općine, grada Sarajeva i države BiH.

Njihovo djelo ostaje vječno svjedočanstvo plemenite borbe na putu slobode, mira, istine i pravde. Zahvalio bih se svim gostima koji su odlučili svojim prisustvom iskazati poštovanje i uveličati ovaj, za nas važan dan, sa željom da narednu godišnjicu obilježimo još svečanije u okruženju i svakodnevici koja će biti povoljnija za sve naše građane, a naša dužnost je da im to i obezbijedimo, posebno oni koji obnašaju vlast“, rekao je Selimbegović, uputivši poruku da se okrećenemo budućnosti nezaboravljajući prošlost.

Zahvalio je i susjednim općina i kantonalnoj Vladi, koji su bili prisutni u tolikom broju da su imali kvorum za odlučivanje, te da se nada da će kao i do sada, učestvovati u projektima koje realizuje Općina Novi Grad, po mogućnosti i u većim iznosima.

Načelnik Općine Semir Efendić čestitao je prisutnima i građanima Dan Općine Novi Grad – 16 decembar, podsjetivši da je to Dan kada je Predsjedništvo RBiH donijelo Odluku o obrazovanju Općine Sarajevsko Polje, koja je iste godine preimenovana u Općinu Novi Grad.

Danas slavimo 44 godine od formiranja naše Općine, te 44 godine bile su dovoljne da ona postane Općina sa najviše stanovnika u FBiH i jedna od najdinamičnijih općina“, rekao je.

Načelnik se osvrnuo na posljednje dvije godine koje su bile izazovne zbog pandemije koronavirusa, te istakao da je uprkos tome razvoj naše Općine nastavljen u svim oblastima.

Za razvoj i kapitalne projekte više od polovine općinskog budžeta

Ove godine završen je dio projekata kojima se stvaraju uslovi ugodnijeg življenja za sve naše generacije, od igraonica, obdaništa, omladinskog centra za kulturu i edukaciju ‘Safet Zajko’, sportskog strelišta koje je završeno na brdu Žuč i brojnih drugih sadržaja. Uspjeli smo građanima ponuditi kvalitetne sadržaje, koji će njihov život učiniti ljepšim i prihvatljivijim.

Mi smo Općina koja više od 50 posto svog budžeta izdvaja za razvoj i za kapitalne projekte, 25 posto ide u tekuće transfere vezane za obrazovanje, za socijalnu i boračku populaciju, stipendiranje učenika i studenata, transfere privredi, a nekih 25 posto budžeta su troškovi administracije koja servisira najveći broj stanovnika u državi, i materijalni troškovi te administracije, a sve ovo bez i jedne konvertibilne marke kreditnog zaduženja.

Mislim da je ovo omjer koji bi bio poželjan za sve nivoe vlasti u BiH. Kada bi na svim nivoima imali 50% sredstava za razvoj, vjerujem da bi se to brzo prepoznalo širom BiH. Najmanje što mi kao Općina možemo učiniti i doprinjeti razvoju naše države, jeste da razvijamo naše lokalne sredine i da jedna mreža takvih razvijenih općina čini jaku državu BiH“, kazao je načelnik Efendić.

Elvir Jahić dobitnik pojedinačne Zlatne plakete “Safet Hadžić”

Pojedinačna Zlatna plaketa “Safet Hadžić” dodijeljena je Elviru Jahiću, stopostotnom ratnom vojnom invalidu, stanovniku naselja Ahatovići, jednom od rijetkih mještana tog naselja, koji je preživio stravični zločin, koji je agresor počinio nad Bošnjacima Ahatovića i Dobroševića, u mjestu Sokolina kod Ilijaša, gdje je u autobusu smrti ubijeno 48 Bošnjaka.

Iako nosi teške ožiljke iz tog perioda, Elvir nikada nije posustao, naprotiv on je veliki borac. Na svečanu sjednicu došao je sa svojom suprugom od koje se rijetko razdvaja.

Prilikom preuzimanja priznanja Elvir se zahvalio na dodjeli najvećeg priznanja, koje nosi ime velikog heroja Safeta Hadžića.

Devedesetih godina sam kao jako mlad momak imao priliku da upoznam i sretnem narodnog heroja Safeta Hadžića. Tokom rata, rahmetli Hadžić je dolazio našim predstavnicima, davao upute i sugestije oko aktuelnih stvari. Trebalo je mnogo godina da prođe da shvatim težinu riječi koju je nadasve veliki čovjek Safet upućivao nama prisutnima, sudbina je htjela da kasnije oženim bližu rodicu Safetove supruge Džemile i da dodatno upoznam lik i djelo ovog velikog čovjeka, te da se zbližim sa njegovom porodicom“, kazao je Jahić.

Kolektivna Zlatna plaketa “Safet Hadžić” Klubu košarke u kolicima “3K Sarajevo“

Kolektivna Zlatna plaketa “Safet Hadžić” dodijeljena je Klubu košarke u kolicima „3K Sarajevo“ za postignute izuzetne rezultate i razvoj invalidskog sporta na području općine Novi Grad i šire.

Plaketu je preuzeo Sabahudin Keč, a prisutnima se obratio predsjednik Kluba Igor Mandić.

Mandić se u ime Kluba zahvalio onima koji su prepoznali 25 godina rada, truda i borbe.

Svako jutro kada ustanete razmišljate teško je danas obaviti ovo, treba ono. Hiljadu je nekih obaveza, a zamislite kada ih obavljate u kolicima i još se bavite sportom, vrhunskim sportom. Trica je na istoj udaljenosti, ne mogu zakucati, ali potpuno je jednako. I svima nama jedno pitanje, koji je naš izgovor kada pogledamo ovu borbu“, kazao je Mandić.

Azim Bujak dobitnik pojedinačne Srebrene plakete „Safet Hadžić“

Pojedinačna Srebrena plaketa „Safet Hadžić“ dodijeljena je Azimu Bujaku, za izuzetan doprinos u jačanju i razvoju lokalne zajednice. Bujak je u svom obraćanju zahvalio svima koji su prepoznali njegov rad i pokrenuli inicijativu za dodjelu priznanja.

Kolektivna Srebrena plaketa “Safet Hadžić” Petoj gimnaziji

Kolektivna Srebrena plaketa „Safet Hadžić“ dodijeljena je Javnoj ustanovi Peta gimnazija, za izuzetan doprinos u afirmaciji sporta i njegove neprocjenjive uloge u našoj lokalnoj zajednici.

Direktorica škole Deniza Tokalija zahvalila je Općini Novi Grad koja je prepoznala važnost jedne srednje škole kao što je Peta gimnazija i dodijelila im plaketu za njihov rad.

Jedina smo gimnazija u BiH koja uz izborno područje informacionih tehnologija i opću gimnaziju, ima i sportsko usmjerenje“, rekla je Tokalija.

Jedanaest zahvalnica

Dodijeljene su i zahvalnice za doprinos u razvoju lokalne zajednice: Hidajeti Išerić, Suzani Puharić, Edini Nukić, Aneli Šiljević, Huseinu Džananoviću, Almi Alić, Hajriji Preljević, Đačkom domu ”ŽIŠ” i Klubu za praktično streljaštvo “Caracal”.

Dvije zahvalnice dodijeljene su posthumno, uposlenicima Općine Novi Grad Sarajevo koji više nisu među živima Mirzi Seleskoviću i Ameli Husković.

Na svečanoj sjednici, prisutni su imali priliku pogledati film ‘’Novi Grad za sve generacije’’ u kojem su predstavljeni projekti realizirani u ovoj godini na području općine Novi Grad Sarajevo.

U zabavnom dijelu programa nastupio je jedan od najvećih bh. muzičkih zvijezda ‘’Hari Mata Hari’’ sa nekoliko poznatih hitova.