Foto/ Zdravstveni radnici u Konjicu objesili mantile i pozdravili se s dugogodišnjim radnim mjestima

U Konjicu je od jutros poprilično zabrinjavajuća situacija s obzirom na to da su zdravstveni radnici ispred Opće bolnice skinuli bijele mantile i tako najavili otkaze ugovora o radu.

Naime, radnici su odložili mantile te se pozdravili s dugogodišnjim radnim mjestima jer im i pored brojnih obećanja još uvijek nisu isplaćene zarađene plate, piše Bljesak info.

Podsjetimo, ranije su najavljivali dati otkaze obzirom da rade bez plata. Da budemo precizni, posljednja plata koju su primili je julska.

Potvrdila je to i predsjednica podružnice Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic Azra Mušinović, kazavši kako su oni i dalje u štrajku te da neki od ljekara već imaju zakazane razgovore za posao u drugim zdravstvenim ustanovama, javlja Fena.

Plate i dalje nema. Nadali smo se da će se do sada sve riješiti ali više nemamo nade. Četvero naših kolega, ljekara porodične medicine, već je najavilo da imaju razgovore u drugim zdravstvenim ustanovama tako da će oni vjerovatno napustiti Dom zdravlja Konjic.

Mislim da će do kraja mjeseca velika većina kolega otići negdje drugo, kao što je i najavljeno, a za to nikog nije briga”, ističe Mušinović.

Foto: Radio Konjic
Foto: Radio Konjic

Kako je dodala, o deblokadi računa nema ni govora niti ima nekakvih značajnijih informacija, a menadžment kaže kako radi na tome.

Dakle, samo nekakva obećanja a nikakvih značajnijih rješavanja”, navela je Mušinović, naglasivši kako se štrajk nastavlja sve dok se ne isplati plata i da od tog zahtjeva neće odustati.

Računi Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic blokirani su zbog poreznog duga, pa zaposlenici nisu dobili plate od augusta.

U generalni štrajk stupili su 26. novembra, a doktori Doma zdravlja Konjic najavili su otkaze ugovora o radu ako im do 15. decembra ne budu uplaćene plate.

Bijeli mantili su ostali okačeni na kapiji ispred bolnice, dok su zdravstveni radnici otišli kućama. Stanje po pitanju deblokade računa i isplate plata je nepromijenjeno.