Islamska zajednica pružila podršku i stavila se na raspolaganje napadnutoj katoličkoj porodici

Povodom prijetnji katoličkoj porodici u Sarajevu, Medžlis Islamske zajednice stavio se na raspolaganje ovoj porodici.

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo i Muftijstvo sarajevsko su kontaktirali dotičnu tročlanu porodicu i pružili joj svoju podršku.

Takvo nešto je apsolutno neprimjereno i suprotno je našoj vjeri i kulturi“, izjavio je glavni imam Medžlisa Sarajevo Abdulgafar ef. Velić.

Ovaj postupak zaslužuje svaku osudu i ne odražava duh našeg grada“, kazao je.

Podsjećamo, ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo objavilo je danas detalje u vezi sa jučerašnjim incidentom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u kojem je jednoj porodici na vratima iscrtan uvredljiv sadržaj nakon što su postavili božićni vijenac ispred stana.

Kako su naveli, jučer je u 7:45 sati obaviještena Prva PU da je u noći sa 13. na 14. decembar u vremenskom periodu od 23:00 do 7:45 sati u stambenoj zgradi, u ulici Isevića sokak, općina Stari Grad Sarajevo, od strane nepoznate osobe, na vratima stana vlasništvo D.L. iz Sarajeva ispisano više poruka prijetećeg sadržaja.

O ovome je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Pregledom mjesta događaja, kao i dijela navedene ulice uočeno je više ispisanih raznih poruka sličnog prijetećeg sadržaja. Radeći na rasvjetljvanju pomenutog događaja, policijski službenici su identifikovali lice koje je osumnjičeno za izvršenje krivičnog djela, a radi se o E.B., rođen 1989. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, u čijem su stanu na više mjesta također uočene ispisane razne poruke i crteži.

Po nalogu postupajućeg tužioca isti je ispitan u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo Izazivanje narodne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti i u pratnji medicinskih radnika, kao i socijalnog radnika smješten je na liječenje u Psihijatrijsku bolnicu ‘Jagomir’ u Sarajevu”, istakli su iz MUP-a KS.

Policijski službenici nastavljaju dalji rad na dokumentovanju navedenog krivičnog djela.