Kako je Macan za kojim je raspisana međunarodna potjernica prešao granice i došao do Tužilaštva?

Tužilaštvo KS još uvijek se nije oglasilo zvaničnim saopćenjem za javnost i pored brojnih upita medija o Aleksandru Macanu, prvoosumnjičenom za u****vo policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine koji je jučer došao u pratnji svog advokata Duška Tomića u prostorije Tužilaštva KS i predao se postupajućim tužiteljicama.

Iz press službe Tužilaštva KS jutros smo dobili potvrdu informacije da se Macan predao i da je u pritvoru. Sve druge aktivnosti medijima je potvrdio njegov advokat Duško Tomić iako je i on davao različite izjave što je dodatno unijelo nedoumicu u cijeli slučaj.

Poznato je da je Macan bio u bjekstvu, a njegov advokat tvrdi da mu je on pomogao da se vrati u BiH, te mu je prvo omogućio susret s porodicom, a zatim su došli u Tužilaštvo KS.

U ovom slučaju mnoštvo je neodgovorenih pitanja, a ključno je kako je Macan prelazio granicu ili granice država ako je za njim bila raspisana međunarodna crvena potjernica.

I zašto se Macan nije predao u SIPA-u umjesto u Tužilaštvo KS?

Tek nakon što se Macan predao u Tužilaštvu KS obaviještena je Državna agencija za istrage i zaštitu čiji su policijski službenici došli u prostorije Tužilaštva KS i lišili ga slobode.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (23.12.2021.godine), u nastavku rada po predmetu koji se odnosi na otkrivanje počinilaca krivičnog djela u****va policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u oktobru 2018. godine, slobode lišili jednu osobu.

Osoba za kojom je NCB Interpol Sarajevo raspisao međunarodnu crvenu potjernicu pristupilo je u prostorije Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo nakon čega su je policijski službenici SIPA-e lišili slobode. Nad osobom lišenom slobode izvršena je kriminalistička obrada te je predata postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo“, naveli su iz SIPA-e.

Macanovo ispitivanje nastavljeno je danas, a izveden je na drugi izlaz iz Tužilaštva KS čime su i mediji uskraćeni za fotografije i videosnimke.

Kantonalni sud u Sarajevu je na prijedlog Tužilaštva KS 16. novembra odredio pritvor osumnjičenom Macanu kada je izdata i naredba za raspisivanje međunarodne potjernice. On ostaje u pritvoru.

Iako je 5. novembra Uprava policije MUP KS predala Tužilaštvu KS dopunjen izvještaj kada je policijski komesar Nusret Selimović izjavio da je sa “policijskog aspekta slučaj rasvijetljen”, iz Tužilaštva KS su pozvali sve institucije da se u interesu istrage suzdrže od iznošenja informacija.

Nekoliko dana kasnije iz Tužilaštva KS potvrđeno je da će sve daljnje istražne aktivnosti i prikupljanje dokaza u slučaju u****va dvojice policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u oktobru 2018. godine poduzimati Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Iako Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) od samog počinjenja krivičnog djela ubistva policijskih službenika MUP KS poduzima radnje u predmetu, naredbom Tužilaštva KS od 12. novembra 2021. godine naloženo je da SIPA nastavi daljnje istražne aktivnosti u cilju otkrivanja saizvršilaca ubistva i prikupljanja dokaza“, kazala je 17. novembra Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Slučaj dvojice policajaca nije rasvijetljen više od tri godine. Osim Macana osumnjičeno je još nekoliko osoba koje se dovode u vezu s počinjenim djelom.