Masovno hakovanje FB stranica u BiH, brojni političari i kompanije ostali bez svojih stranica

Mnogobrojni korisnici Facebook-a u Bosni i Hercegovini posljednjih dana žale se na masovno hakiranje stranica velikih i po nekoliko desetina hiljada pratilaca.

Niti kompanije, niti političare ova pojava nije zaobišla.

Naime, mnoge Facebook stranice su doslovno preko noći ostale bez svojih administratora i prepuštene su Facebooku kao društvenoj mreži koja ne dozvoljava pristup vlasnicima stranica.

Korisnici dobiju vrlo kratku poruku da nisu više administratori svojih stranica.

Pretpostavka je da Facebook kao kompanija nema ništa s tim, obzirom da komunikacija kakvu građani dobiju ne izgleda kao komunikacija s Facebook-om koja kakva god da je obično je profesionalna i bez slovnih grešaka.

Foto: Ustupljeno Sarajevskoj sehari
Foto: Ustupljeno Sarajevskoj sehari

“Facebook” je kao osnovni problem naveo navodno pravilo “Copyrights infringement“ što bi podrazumijevalo restrikciju radi sadržaja koji imaju veze s autorskim pravima iako većina pomenutih stranica nije koristila nikakve nedozvoljene sadržaje.

Mnogi akteri nisu ni dobili nikakvu obavijest koja bi se mogla smatrati upozorenjem Facebook tima za navodno kršenje autorskih prava niti je gašenje stranica bio najavljeno.

Jedina obavijest koja je stigla bila je obavijest o već obavljenom gašenju stranice kojoj vlasnici više nisu imali pristupa.

Damir Marjanović jedna od žrtava

Među osobama iz javnog života koje su izgubile pristup svojim stranicama je i zastupnik u Skupštini KS Damir Marjanović.

On je na svom privatnom profilu podijelio informaciju o hakiranoj stranici.

Rijetko miješam privatno i poslovno, no postoje situacije u kojima opreza nikada dosta. Dakle, od 25.12., pretpostavljam greškom, mi je ograničena mogućnost moderacije sa profesionalne FB stranice ‘prof. dr. Damir Marjanovic’.

Prijavili smo ovaj problem i očekujemo da se riješi. Nema nam druge. U međuvremenu ako se i desi neka objava sa te stranice, posebno nekog zlonamjernog sadržaja, te ako budete te ‘sreće’ da naletite na nju, budite ljubazni da me obavijestite. Hvala unaprijed“, napisao je Marjanović.

Za Sarajevsku seharu je potvrdio da je svoj slučaj prijavio Odjelu za Cyber kriminal Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Kontaktirali smo SIPA-u, OSA-u i FUP, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.