Milorad Dodik: Ako se kriza ne razriješi RS će krenuti ka izlazu, ne mogu nas zaustaviti

Milroad Dodik, član Predsjedništva BiH, u svom obraćanju novinarima u Istočnom Sarajevu kazao je da će RS, ukoliko se ova situacija ne razriješi krenuti prema izlazu iz BiH.

Dodik je govorio o visokom predstavniku u BiH.

Imamo situaciju da se dovodi čovjek za ruku i uvodi se negdje iz Dubrovnika i govori se da je on visoki predstavnik a da pri tome nije pribavio. Biće interesantno ako Schmidt nešto poduzme. Žao mi je što je u takvoj situaciji. Mislim da je nasikiran.

On ne može ništa da učini. To bi bilo ravno da bilo koji turista nametne zakon ovdje u BiH i mi kažemo ok. Nije dovoljno da SAD, Velike Britanije, Njemačka kažu da je on visoki predstavnik ako nema odlukeo imenovanju Savjeta bezbjednosti”, kazao je Dodik.

Pozvao je EU da prestane da BiH smatra eksperimentom.

Pozivam zemlje EU da prestanu da nas smatraju eksperimentom. Za početak krenimo od Dejtonskog sporazuma. Pokušajmo vidjeti šta je moguće u tom sporazumu prilagoditi da bi BiH bila funkcionalna, šta može i šta ne može i da se naravno jasno precizira kao obaveza entiteta.

Ovo je trenutak kada BiH mora da zna, odavde od ovog trenutka, mora da zna, šta ona ima pravo da radi. Ukoliko se ova kriza ne razriješi RS će krenuti ka izlazu u to ne treba niko da sumnja.

To ne može niko da spriječi, ni ovi što prijete sankcijama. To više ne igra. Ovo je prostor na kojem živi Bošnjaci muslimani, Hrvati katolici, Srbi pravoslavcI. Uvijek kada je međunarodna zajednica intervenisala to je bio razlog za nove sukobe“, kazao je Dodik između ostalog.

Podsjetimo, izjavama na jučerašnjoj press konferencijom u Banjaluci Dodik je izazvao lavinu reakcija političara iz FBiH.

Najavio je hapšenje parlamentarca Šemsudina Mehmedovića, pripadnicima SIPA-e poručio da se okupaju, a bivšeg visokog predstavnika Paddya Ashdowna nazvao smradom.