Milorad Dodik: Neće biti sankcija, do Nove godine zakoni o imovini i formiranju VSTV RS

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik održao je konferenciju za novinare dok traje sjednica Narodne skupštine RS.

On je kazao da je očekivao da opozicija napusti sjednicu.

Čuli smo da govore da će biti nekog rata, sukoba, to nije politika RS-a. Ne šijemo uniforme, nego radimo da najbolje regulištemo sistem odbrane. To je neozbiljna politika. Ova većina će nastaviti da radi putem institucija. Idemo ka tome da se povuku ranije date saglasnosti“, istakao je.

Kazao je da se ide ka tome da se do Nove godine donesu zakoni koji će regulisati pitanje imovine i formirati Visoko sudsko i tužilačko vijeće na nivou RS-a.

RS ne može biti samoposluga iz koje će spekulativni Ustavni sud BiH uzeti ono što on misli da treba“, dodao je Dodik.

Smatra da je sistem bolje funkcinisao kada su indirektni porezi bili na nivou entiteta.

Dodao je da će nakon današnje sjednice i glasanja zastupnika većine biti povučene saglasnosti, te da nakon toga zakoni i odluke visokog predstavnika neće važiti na nivou RS-a.

Upitan da li strahuje od sankcija, Dodik je uvjeren da ih neće biti.

Neće biti sankcija. Sto posto sam siguran. Neće biti Rusija, Kina, još neke zemlje, prema tome nema međunarodne zajednice. Šta ja ovdje radim da bi bile sankcije. Poštujemo Ustav. Nema potrebe ni da se bojim, nisam izabran da budem kukavica i da se bojim.

Možda će RS donijeti odluku da recipročno uzvrati prema svim tim koji najavljuju sankcije. Da i mi njihovom predstavniku ne damo da dolazi ovdje. Ne u smislu da pokažemo moć, nego zezanje na tu temu“, kazao je.

Kada je riječ o OS BiH Dodik je kazao da postoje tri prijedloga – u narednih šest mjeseci razgovarati da li formirati strukturu u skladu sa stavovima RS-a, donijeti zakon o vojsci RS-a ili zakon o demilitarizaciji.