MUP KS iznio detalje o osumnjičenom za pisanje uvredljivih poruka, smješten na liječenje na psihijatriju

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo objavilo je danas detalje u vezi sa jučerašnjim incidentom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u kojem je jednoj porodici na vratima iscrtan uvredljiv sadržaj nakon što su postavili božićni vijenac ispred stana.

Kako su naveli, jučer je u 7:45 sati obaviještena Prva PU da je u noći sa 13. na 14. decembar u vremenskom periodu od 23:00 do 7:45 sati u stambenoj zgradi, u ulici Isevića sokak, općina Stari Grad Sarajevo, od strane nepoznate osobe, na vratima stana vlasništvo D.L. iz Sarajeva ispisano više poruka prijetećeg sadržaja.

O ovome je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Pregledom mjesta događaja, kao i dijela navedene ulice uočeno je više ispisanih raznih poruka sličnog prijetećeg sadržaja. Radeći na rasvjetljvanju pomenutog događaja, policijski službenici su identifikovali lice koje je osumnjičeno za izvršenje krivičnog djela, a radi se o E.B., rođen 1989. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, u čijem su stanu na više mjesta također uočene ispisane razne poruke i crteži.

Po nalogu postupajućeg tužioca isti je ispitan u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo Izazivanje narodne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti i u pratnji medicinskih radnika, kao i socijalnog radnika smješten je na liječenje u Psihijatrijsku bolnicu ‘Jagomir’ u Sarajevu”, istakli su iz MUP-a KS.

Policijski službenici nastavljaju dalji rad na dokumentovanju navedenog krivičnog djela.

Konflikt: Karić – Naša stranka – SDP

Podsjetimo, gradonačelnica Benjamina Karić povezala je jučer jedan incident u Sarajevu, tačnije, prijeteće poruke koje su osvanule na vratima katoličke porodice, s politikom predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Tu njenu izjavu kritikovali su iz Naše stranke.

Osoba koja je ostavila uvredljive i prijeteće poruke ispod božićog vijenca jedne katoličke sarajevske porodice biće sankcionisana“, poručila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Ne želeći da umanjujem ozbiljnost ovog incidenta, moram naglasiti da bi ovo mogle biti posljedice izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovica koji dodatno širi netrpeljivost među narodima”, dodala je Karić.

Gradonačelnica je istakla da je Sarajevo glavni grad Bosne i Hercegovine, te da je otvoren za sve narode i građane.

Za razliku od hrvatskog predsjednika koji omalovažava čak i genocid, vlasti u Sarajevu i Kantonu će poduzeti sve kako bi bili sankcionisani oni koji na bilo koji način utiču da se bilo ko osjeća nesigurnim u Sarajevu”, zaključila je Karić.

Klub Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajeva, oglasio se saopćenjem u kojem navode kako gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić duguje izvinjenje svim građanima Sarajeva, posebno katolicima.

Tvrde da je gradonačelnica pokušala prijetnju prikazati kao reakciju na izjave Milanovića.

U Sarajevu su danas na vratima porodice katoličke vjeroispovijesti napisane prijetnje smrću koje su motivirane vjerskom mržnjom. Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić pokušala je tu prijetnju prikazati kao reakciju na skore istupe predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Najoštrije osuđujemo pokušaj Benjamine Karić, gradonačelnice Sarajeva, da uzroke prijetnje koju je danas u Sarajevu doživjela jedna katolička porodica pripisuje istupima Zorana Milanovića. Ni na koji način Milanovićev neupitni šovinizam ne smije biti opravdanje gradonačelnici za pravdanje prijetnji koju su doživjeli nasi sugrađani, ali i svi katolici Sarajeva pa i sve Sarajlije.

To što se dogodilo u potpunoj je suprotnosti s multietničkim vrijednostima na kojima se Sarajevo temelji. Gradonačelnica Karić treba znati da ovakvim izjavama vrlo lako može u nekoj usijanoj glavi opravdati nasilje prema sugrađanima”, navode iz NS.

Dodaju da je Naša stranka još u martu ove godine tražila da se Milanović proglasi personom non grata zbog uvredljivih izjava o građanima Bosne i Hercegovine.

Nikada njegove stavove ne bi koristili kao opravdanje za prijetnje upućene sugrađanima ili bilo kome drugom”.

Zbog svega navedenog od gradonačelnice Karić tražimo hitno izvinjenje svim građanima Sarajeva, posebno onima katoličke vjeroispovijesti“, zaključuje se u saopćenju.ž

Sarajevska kantonalna organizacija SDP-a reagovala je na jučerašnji incident kada je na vratima katoličke porodice napisana uvredljiva i prijeteća poruka, navodeći da napad na sugrađane smatraju napadom na sve nas.

Kazali su da Sarajevo mora biti grad za svakog svog stanovnika.

Sarajevski SDP, uključujući svakog našeg člana, a posebno naše izabrane zvaničnike, nikada, ničim i ni na koji način ne relativizira i ne pravda šovinističke ispade i napade na naše sugrađane. Naprotiv, to je u suštinskoj suprotnosti sa temeljnim idealima i postulatima na kojima SDP počiva.

Sarajevo jeste i mora biti grad dovoljno širok za svakog stanovnika, bez obzira na njegovu ili njenu vjersku ili etničku pripadnost. Svaki napad na takvo Sarajevo i na bilo kog našeg sugrađanina i sugrađanku na osnovu njihovog vjerskog ili etničkog identiteta smatramo i napadom na SDP i na svakog od nas lično”, naveli su.

Kako kažu, sugrađane, žrtve ovog napada, uvjeravaju da niko od njih, ni na koji način, ne relativizira ovaj napad.

Uvjeravamo vas da niti jedna izjava naših zvaničnika nije imala namjeru da opravda ili umanji užas napada na vaš dom i duboko se izvinjavamo ako ste tako protumačili naše poruke. Svim građankama i građanima jasno poručujemo:

Sarajevo i njegova multietničnost naša su svetinja, naša crvena linija koja se ne prelazi. Zahvaljujemo se pripadnicima MUP-a KS na brzoj reakciji i pronalasku počinioca, duševno oboljele osobe. Vaša brza reakcija unijela je smiraj svima”, naglasili su.

Poručili su koalicionim partnerima iz Naše stranke da ne brinu i da će SDP nastaviti braniti Sarajevo i Sarajlije od svakog zla.

Kao što su naši prethodnici u partiji to generacijama radili, i u ratu i u miru. Mi to, gospodo, nikada nećemo raditi naivno i na štetu Sarajeva. Nećemo se kockati sa državom zarad populizma, nećemo pristajati na revizionističke teorije, nećemo nikada žrtvovati istinu da bismo relativizirali prošlost. Također, nećemo izigravati saradnju samo kada nama odgovara niti ćemo spinovati vaše izjave i produbljivati rane sugrađanima zarad glasova. Nećemo biti neozbiljni”, poručili su.

Kako kažu, sarajevski SDP će nastaviti raditi i djelima govoriti, ali se i vrlo otvoreno pozabaviti neozbiljnošću svakoga ko neradom ugrožava naš grad, a to pokušava nadomjestiti PR trikovima.