Naša stranka se “okrenula” protiv bivše članice: “Adilagić napustila stranku jer se nije htjela odreći plate”

Oglasila se Naša stranka nakon što su mediji objavili informaciju da je ovu stranku napustila dugogodišnja članica i dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Općine Centar.

Naša stranka se “okrenula” protiv bivše članice, što nije rijetkost za političke partije, pa ni Našu stranku koju su svojevremeno znale napustiti i čitave lokalne organizacije.

To opet govori i o problemima same stranke, ali i lokalnoj organiziciji u Općini Centar, a trenutno u medije dospijevaju i informacije da Srđan Mandić nema podršku vrha partije i da je praktično prepušten sam sebi da uči da bude načelnik.

U Našoj stranci tvrde da je dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Sarajevo Ira Adilagić napustila ovu stranku zbog toga što se nije htjela odreći plate iako je, kako su naveli, uvjeravala da je to učinila.

Kako su saopćili, Adilagić je istakla niz negativnih, a ni u čemu utemeljenih kvalifikacija na račun Naše stranke te izrazila razočaranje u njihov rad te da javnost mora znati da je to razočaranje obostrano.

Političke simpatije javnosti Ira Adilagić je stekla zbog navodnog odricanja od plate za rad na poziciji dopredsjedavajuće Općinskog vijeća. To je ono što smo vjerovali ili željeli da vjerujemo. Međutim, do tog odricanja nije došlo“, kazali su oni.

Obrazložili zašto smatraju da je odluka Adilagić bila finansijski motivisana.

Iako je javno rekla da je se odriče, ona je tražila isplatu naknade u punom iznosu. Smatrali smo to neprincipijelnim, ali ipak joj je ponuđeno kompromisno rješenje. Ostavljena joj je zakonski utemeljena opcija da kao volonterka prima 35 posto iznosa plate. U njenom slučaju to iznosi 1.260 KM, što uz vijećnički paušal od 510 KM čini iznos koji je nedostižan velikom broju građana koje predstavlja. Ipak, tim nije bila zadovoljna i napustila je Našu stranku“, naveli su.

Poručili su da iza njene političke geste ne stoje, kako su saopćili, nikakvi principi već sitnosopstvenički interesi.

Podsjećamo, Ira Adilagić je nakon što je napustila Našu stranku kazala da je ova stranka postala kolektiv koji odstupa od svog sistema vrijednosti.

Našu stranku i trenutnu politiku Naše stranke sam napustila nedavno nakon skoro 10 godina rada i posvećenosti. Dugo sam aktivno djelovala, pomagala i sarađivala na različitim nivoima a najviše sam radila i dala doprinos kad je bilo potrebno za pitanja koja su u mom resoru djelovanja. Bilo je teško donijeti odluku o isčlanjenu iz političke partije Naše stranke, ali jednostavno više nisam mogla biti dio kolektiva koji odstupa od svog sistema vrijednosti, politike te stila i načina rada“, napisala je Adilagić.

Dodala je da Naša stranka više nije ono što je nekad bila.

Žao mi je zbog toga. Razočarana sam zbog toga. Istovremeno i zahvalna sam za lijepa i teška vremena, iskustvo i znanje koje sam stekla“, kazala je.

Naša stranka je podnijela inicijativu za njeno razrješenje na funkciji zamjenice predsjedavajućeg OV Centar.

Na sljedećoj sjednici OV Centar treba da bude prioritet Budžet za 2022., Izvještaji o realizaciji budžeta za periode od januara do juna (!) i od jula do decembra i još mnogo toga što je od krucijalne važnosti za rad i funkcionisanje općine kao lokalne zajednice i institucije. Nisam sretna kako je prošla prva godina naših mandata, kako je potrošeno vrijeme i energija“, razočarana je Adilagić.

Dodaje i da je “za ovaj period izgovoreno je mnogo riječi ali njima je rečeno i dosta neistina. Nedosljednost je bila stalno prisutna a ponašanje takvo da ga smatram neadekvatnim“.

I ono što vam želim već duže vrijeme reći – populizam je postao zabrinjavajući trend modernih političara/ki“, oštro je zaključila Adilagić.