Naša stranka zatražila da Asim Sarajlić preda mandat u Domu naroda nekom drugom

Povodom potvrđene optužnice protiv Asima Sarajlića i drugih oglasili su se iz Naše stranke.

Predrag Kojović i Nermin Nikšić su u ime BH bloka u martu ove godine podnijeli krivične prijave protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića.

Pozdravljamo podizanje optužnice. Vjerujemo da će cijeli postupak biti proveden nepristrasno i ne želimo prejudicirati njegov ishod. Želimo samo podsjetiti na naš motiv za podnošenje krivične prijave“, kazali su.

Dodaju da je zbog SDA država podređena stranačkom interesu i interesu pojedinaca.

Glasanje unutar SDA plaćano je mjestima u javnoj službi. Država je u tom slučaju podređena stranačkom interesu, ali i interesu pojedinaca na najbrutalniji način trgovine uticajem. Ako želimo vratiti povjerenje u sistem, ali i u politiku općenito, protiv ovakvih stvari se moramo boriti“, dodaju.

Kako kažu, samo podizanje optužnice je ohrabrujuće, te pozvali da Asim Sarajlić preda mandat.

Podizanje optužnice već ohrabruje. Ono što se nije desilo, a na čemu još insistiramo, jeste da Asim Sarajlić mandat u Domu naroda mora prepustiti nekom drugom. Biti pod optužnicom, a biti delegat u najvećem državnom zakonodavnom tijelu urušava vjeru u državu. To nam je, pogotovo u ovom trenutku, pogubno“, saopćeno je iz Naše stranke.

Podsjetimo, Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnice protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića.

Optužnice se odnose na krivično djelo davanja dara i drugih oblika koristi, potvrđeno je iz Tužilaštva KS.

Optuženi se teret da su od 20. do 25. februara 2020. godine, prije zakazanih unutarstranačkih izbora SDA za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26.2.2020. godine na kojima su bili predloženi kandidati Semir Efendić i Fikret Prevljak, posredstvom Muhameda Šehovića ugovorili sastanak sa delegatom za izbornu skupštinu Velidom Tvrtkovićem.

Tom prilikom su obećali da će korištenjem svog društvenog i uticajnog položaja koje imaju po osnovu pozicija unutar SDA zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodećim pozicijama kadrovi SDA.

Uslov je bio da na tim izborima svoj glas da njihovom kandidatu Fikretu Prevljaku za navedenu poziciju.

Postupajuća tužiteljica je za glavni pretres predložila saslušanje tri svjedoka, tri vještaka i izvođenje više od 70 materijalnih dokaza.