Njemačka najzagrijanija za sankcije Dodiku, ali Hrvatska ga po svemu sudeći brani

Nova njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock danas je novinarima u Bruxellesu, tijekom sastanka Vijeća EU za vanjske poslove, izjavila da bi Europska unije trebala “postojeći režim sankcija upotrijebiti protiv gospodina Dodika”.

Razlog je to što je poveo Republiku Srpsku prema vraćanju nadležnosti s federalne razine, odnosno i prema najavi izlaska iz zajedničke vojske Republike Bosne i Hercegovine te ponovnog stvaranja vojske RS-a.

Kako se neslužbeno saznaje, Njemačka je i na drugim sastancima iza zatvorenih vrata u Vijeću EU bila najzagrijanija za uvođenje sankcija protiv Dodika.

S druge strane, među najhladnijima prema toj ideji za sada se čini – Hrvatska.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman naglašava riječ dijalog i tvrdi da sankcije niko za sada ni ne spominje, što iz perspektive Njemačke baš i nije sasvim tačno.

Stav je Hrvatske da damo prostora za dijalog. Upravo zbog tog neposrednog susjedstva, jer mi smo najviše pogođeni ili bismo bili pogođeni. Kao onome ko ima više saznjanja, iskustva i više geopolitičkog interesa u smislu zadržavanja stabilnosti, sigurnosti i jednog trajnog dijaloga, nama je u interesu insistirati na dijalogu.

Uvjeriti sve lidere, čimbenike, koliko je nužno BiH promatrati i doživjeti kao zemlju koja je suverena i cjelovita i da nema prostora za bilo kakav separatizam. Upravo je s tom porukom premijer Plenković išao u BiH“, rekao je ministar Grlić Radman u izjavi hrvatskim novinarima u Bruxellesu.