Određen jednomjesečni pritvor vozaču kamiona koji je usmrtio dječaka u Nedžarićima

Određen je jednomjesečni pritvor vozaču kamiona koji je usmrtio dječaka u četvrtak, 9. decembra 2021. godine, u sarajevskom naselju Nedžarići.

Kako je saopćila glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić, Kantonalni sud u Sarajevu je na prijedlog KTKS odredio jednomječeni pritvor osumnjičenom inicijala R.R. zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog prometa.

Pritvor je određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenog moglo doći do uznemirenja javnosti.

Podsjetimo, dječak je izgubio život 10. decembra, odnosno dan nakon što ga je u blizini škole Aleksa Šantić u sarajevskom naselju Nedžarići udario kamion.

Dječak je nakon toga prevezen na Kliniku za anesteziju i reanimaciju, nakon teških povreda koje je zadobio u nesreći, ali nažalost nije preživio.

Nesreća se dogodila u uskoj i mračnoj ulici kojom djeca često prolaze na putu do škole.

Očevici nesreće potvrdili su da se u mračnoj i skučenoj ulici saobraćajni znak ŠKOLA slabo vidi i da su djeca često u opasnosti.

Roditelji protestovali

Podsjetimo, na mjestu stradanja 11-godišnjeg dječaka prije tri noći su se okupili roditelji i učenici, kao i brojni građani kako bi još jednom izrazili protest zbog neadekvatnog prilaza školi.

Djeca svakodnevno do škole moraju ići uskom ulicom bez trotoara kojom prolaze i motorna vozila među kojima je i kamion koji je bio koban za stradalog dječaka.

Riječ je u raskrsnici sa ulicom Ramiza Salčina koja je vrlo frekventna i pored ležećih policajaca i automobili se kreću velikom brzinom.

Na ovom dijelu ulice je i loša osvijetljenost kao i uske ceste koja vodi do škole.

Zbog ograda koje se postavljene oko kuća uz samu cestu, djeca su prinuđena ići putem bez ikakve sigurnosti.

Okupljeni građani zatražili su hitno poduzimanje aktivnosti kako se više nikada ne bi desila ovakva tragedija kojoj su svjedočili učenici koji su se vraćali s nastave.

Direktorica škole Rasija Ibrahimović kazala je da je taj dan bio tužan u ovoj školi, ali da su nastavnici pokušali pružiti utjehu učenicima.

Ona je kazala da će zatražiti od nadležnih da se riješi pitanje saobraćaja.

Ovo mjesto je neosvijetljeno, ulica je prometna, automobili voze velikom brzinom. Škola je stara, kuće su građene neplanski, ulica je uska i kad automobil prolazi nemaju se gdje djeca skloniti“, kazali su iz Vijeća roditelja ranije.

Vijeće roditelja je zatražilo policijske patrole da dežuraju kad djeca idu i vraćaju se iz škole.

Zatraženo je da se uredi ovo područje, ukloni šiblje, da se proširi prilaz.

Dijete ništa ne može vratiti, ali molimo da se sve uradi da se više nikad ne ponovi nikome“.

Ogorčeni roditelji zatražili su izlazak općinske inspekcije i da se ispitaju sve dozvole za postavljanje ograda.

Neka prošire ulicu ili ćemo mi rušiti“, poručili su.