Oglasila se Ruska ambasada nakon sastanka s Vojinom Mijatovićem

Ambasada Rusije je putem svojeFacebook strance podijelila saopćenje o današnjem sastanku ambasadora Igora Kalabuhova i zamjenika Predsjednika SDP-a Vojina Mijatovića rekavši da je ambasador na svaku stavku Mijatovićevog pisma odgovorio ponaosob i detaljno.

Ambasador je citirao postavku uz Mišljenja Evropske komisije.

Ambasador je potvrdio privrženost Ruske Federacije nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i u tom kontekstu je citirao sljedeću postavku iz Mišljenja Evropske komisije o uslovima integracije BiH u Evropsku uniju: ‘ovakva ekstenzivna međunarodna supervizija (u obliku Ureda visokog predstavnika) u principu nije u skladu sa suverenitetom Bosne i Hercegovine, a time ni sa članstvom u EU’“, navode iz ambasade.

Oni ističu kako je Kalabuhov detaljno Mijatoviću objasnio situaciju oko imenovanja visokog predstavnika, te zbog čega Christian Schmidt nije legitimno izabran.

Podsjećamo, Mijatović je ranije danas rekao kako smatra Rusiju prijateljskom zemljom BiH i da mu je vrlo neugodno kada Kalabuhova vidi da stoji sa jednim kriminalcem poput Nenada Stevandića.

Iako se u saopćenju ruske ambasade nigdje ne navode pojedinosti razgovora, oni ističu kako je Kalabuhov saslušao sve Mijatovićeve ocjene o “odvojenim političarima u BiH”.

Uz to je naglašena subjektivnost sličnih karakteristika.

Tokom konstruktivnog razgovora postignuto je razumijevanje neophodnosti napora samih političkih sila u BiH na polju međunacionalnog pomirenja, uspostavljanja dijaloga na osnovu uzajamnog poštovanja, što čini jedinu bazu za napredak Bosne i Hercegovine. Ruska Federacija je spremna davati doprinos ovom procesu“, navode iz ambasade.

Na navode Mijatovića, Stevandić je kazao da je on u Banjoj Luci statistička greška.

Drago mi je što se Vojin Mijatović imao priliku slikati sa ruskim ambasadorom, ja sam se sa svakim od njih bar deset puta slikao“, odgovorio je predsjednik Ujedinjene Srpske na izjavu Vojina Mijatovića da mu je neugodno kad vidi ambasaroda Rusije Igora Kalabuhova na slici sa Stevandićem.

Lijepo je da Vojin Mijatović ima šansu da se i on slika sa ruskim ambasadorom, ali je potpuno neukusno da on ambasadoru jedne takve zemlje govori s kim će se slikati”, rekao je Stevandić.

Predsjednik Ujedinjene srpske, nekada SDS-ov kadar je pojasnio da ne postoji ruski ambasador sa kojim se sastao manje od deset puta, uključujući i Kalabuhova.

Da budem iskren, ne bih na taj način da vodim polemiku, Mijatović je u Banjaluci statistička greška, a ja imam 28,700 glasova. To je više od svih kolega iz obozicionaih stranaka, koje su sa nama u Parlamentu Bosne i Hercegovine”, rekao je Stevandić.