Oglasio se Bosnalijek: Osigurana je potpuna saradnja sa istražnim i kontrolnim organima

Vezano za istražne radnje koje se provode u Bosnalijeku, iz ove kompanije ističu da u potpunosti stoje na raspolaganju svim istražnim i kontrolnim organima u Bosni i Hercegovini, saopćeno je danas.

Navode i da je u proteklim godinama predata sva tražena dokumentacija.

Takav odnos potvrđen je i ranije jer je u više navrata u proteklim godinama predata sva tražena dokumentacija i osigurana potpuna saradnja sa svim istražnim i kontrolnim organima. Bosnalijek je najveći domaći proizvođač lijekova i jedan od regionalnih lidera u branši koji uspješno posluje na tri kontinenta, izvozi u više od 20 država te zapošljava više od 800 radnika“, kazali su.

Uvjeravaju građane da će neometan nastavak rada biti osiguran.

U posljednje dvije godine, koje je obilježila pandemija COVID-19, Bosnalijek je u potpunosti fokusiran na osiguranje potreba domaćeg tržišta i učinit ćemo sve da tu svoju stratešku ulogu za Bosnu i Hercegovinu i sve naše građane potvrdimo i očuvamo i u narednom periodu.

Uvjeravamo građane i sve naše poslovne partnere da su poduzete sve neophodne mjere da bi se osigurao nesmetan nastavak rada i održavanje svih poslovnih procesa“, navode iz Bosnalijeka.

Podsjećamo, postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, u više gradova u BiH, vrše lišenja slobode osumnjičenih i pretrese objekata i prostorija u okviru istrage za koruptivna krivična djela u višemilionskom iznosu.

Kako je precizirano iz Tužilaštva radi se o predmetu Bosnalijek.

Aktivnosti se provode u okviru opsežne istrage kaznenih djela organiziranog kriminala, pranja novca, zlouporabe položaja i financijskog kriminala u okviru koje je evidentirana nezakonita imovinska korist u višemiljunskom iznosu.

U okviru predmeta Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske agencije vodili su dugotrajnu istragu u okviru koje je ostvarena međunarodna suradnja sa partnerskim institucijama više država.

Nakon lišenja slobode i pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Pretres se vrši i u kompaniji Bosnalijek kao i na drugih šest lokacija.