Opozicija u manjem bh. entitetu okrenula leđa Dodiku: Nema bojkota izbora!

“Postoji mogućnost da Hrvati ne izađu na izbore. Tada ni RS neće izaći na izbore”, izjavio je za RTRS Milorad Dodik, član predsjedništva BiH.

Uslijedile su reakcije. Opozicija u entitetu Republika Srpska jasna, HDZ i SNSD nikada nisu bili prisniji, Dodik ne može govoriti u ime svih i to bi bilo krivično djelo.

Jasno je da Dodik, po ko zna koji put, više zastupa interese HDZ i hrvatske politike nego vlastitog naroda i Republike Srpske. Više ne znam šta je sve obećao… to su njegove frustracije i on se pogubio u tim namjerama stvaranja konstantne krize i teme”, izjavio je za N1 Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović također naglašava kako oni nisu dio ove Dodikove politike.

Moguće da je ovo da samo kratkoročno pravi dimne bombe i da skreće pažnju javnosti. U svakom slučaju mi nismo dio te njegove politike. Njemu (Dodiku) poruka je: Brini brigu o svojoj stranci, ne uzimaj ono što ne možeš uzeti. Ne možeš, što se tiče Izbornog zakona, govoriti u ime cijele RS”, izjavio je Šarović.

Dodik sa druge strane objašnjava da ima kapacitete za blokadu.

Dovoljno da škole, javne ustanove, ne damo na raspolaganje i da naše općine ne formiraju mjesne izborne komisije i nema izbora! Je li tako? Ima tu mehanizama”, objašnjava Dodik.

“To je krivično djelo”

Sa druge strane Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini RS, poručuje da te institucije nisu u vlasništvu ni SNSD ni Milorada Dodika.

Nisu škole, domovi kulture i druge javne ustanove, vlasništvo SNSD niti su ih oni napravili, oni su vlasništvo ovog naroda koji odvaja od svojih usta da se izdvaja u budžet. Oni nemaju pravo na to, to je krivično djelo, zbog čega bi svi koji to rade u svakoj pravnoj državi bili uhapšeni i procesuirani”, rekao je Vukanović za N1.

Nakon izjave Dodika oglasili su se i iz SDA.

Saopćili su da je prijetnja blokadom izbora pokazatelj Dodikovog straha od izborne volje građana.

Od blokade institucija, priče o povlačenju nadležnosti, sada se najavljuje blokada izbora.

Kriza i prijetnja destabilizacijom je, kažu sa druge strane analitičari, najbolji način očuvanja vlasti.