Plenković o Izbornom zakonu: Svi narodi trebaju biti legitimno zastupljeni

Hrvatski premijer Andrej Plenković govorio je danas i o aktuelnoj političkoj situaciji.

“Što se tiče unutrašnjih zbivanja u BiH, iz Hrvatske ih pratimo sa velikom pozornošću, zato je ključna poruka koju sam danas rekao cjelovitost i koncept jedne države, dva entiteta tri konstitutivna naroda, i funkcionalnost insititucija BiH.

Bez obzira na ove zaključke NSRS u RS, razumijemo da su sada razgovori i o izbornom zakonu, treba vidjeti koliki je manevar, Hrvatska ne želi nikakve separatističke i scesionističke težnje unutar BiH, želimo da se poštuje dejtonski okvir Ustava. Hrvatska je bila jedan od ključnih aktera da se dogovor u Dejtonu i dogovori“, kazao je.

Govoreći o Izbornom zakonu, Plenkoviće je iznio stav da do dogovora mora doći između političkih stranaka, institucija i na temelju dogovora koji će omogućiti da svi narodi budu legitimno zastupljeni u institucijama.

“Nismo zadovoljni sa praksom od 2006., mi bismo željeli da su naši odnosi prohodni. Zato me zanimaju ovi razgovori, gdje su čelnici stranaka, da čujemo može li se nešto očekivati do kraja 2021. ili će se ti razgovori nastaviti.

Mi bismo htjeli da taj dogovor rezultira jednim pravičnim dogovorom i izbjeći anomalije kojih smo svjedoci proteklih nekoliko godina. Mislim da trebamo pomoći akterima u BiH da dođu do dogovara i da institucije funkcioniraju“, kazao je.

Govoreći o Mostaru i provedenim izborima u decembru 2020. godine premijer RH kazao je da je taj grad pozitivan primjer dogovora.

“Moramo unaprijediti položaj Hrvata, oni trebaju biti legitimno zastupljeni u institucijama BiH, Hrvatska je jako puno pomogla, u vremenu agresije, Hrvati na referendumu ovdje glasali za samostalnost i neovisnost BiH. Poruke koje Hrvati šalju prema BiH su afirmativne, pozitivne i da se jednim konsenzusom samo omogući ono što je realno, a to je da su svi legitimno zastupljeni u institucijama“, kazao je.

Na pitanje o genocidu u Srebrenici i izjavama predsjednika Zorana Milanovića, Plenković je kazao da se službeni stav Hrvatske nije promijenio, ali i da je Milanović „uspio pojasniti šta je htio reći“.

Što se tiče pitanja genocida u Srebrenici službeni stav Hrvatske nikada nije došao u pitanje. Po pitanju predsjednika Milanovića smatram da je uspio pojasniti šta je htio reći. Vidjeli ste neke njegove izjave gdje i on nije imao nikakve dileme o genocidu u Srebrenici. Kada sam bio zastupnik u EU parlamentu snažno sam i aktivno lobirao prema državama i prema parlamentarcima, da BiH 2016. podnese zahtjev za članstvo. Imam osobni politički osjećaj identifikacije sa željom da pomognem tu želju i ambiciju“, dodao je Plenković.