Plenković o Milanoviću: Lobirao je za Komšića, a sad je zaštitnik Hrvata u BiH, nije bilo opasnosti za posjetu

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Republike Andrej Plenković sudjelovali su na svečanoj proslavi 145. godišnjice Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) u Lisinskom.

Premijer Plenković je nakon svečanosti dao izjavu za medije.

‘Vatru gasi, brata spasi’, ponosni smo na to geslo“, kazao je premijer Andrej Plenković nakon svečanosti, a onda je odgovarajući na novinarska pitanja komentirao aktualne teme, uključjući i najnovije izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića.

To štetočinstvo koje radi Milanović, poprimilo je već međunarodne razmjere”, kazao je Plenković.

Što se tiče interesa Hrvata u BiH, čovjek 2010. dolazi aktivno i agilno lobirati za Komšića, najednom je sad veliki zaštitnik Hrvata u Bosni na način koji im može pričiniti štetu”, dodao je.

Kazao je i da svađajući se sa svima, nećemo nikuda doći.

Koja nacionalna crna izdaja? Koje su to kvalifikacije?”, kazao je osvrćući se na prozivke.

Ja radim dobro, on radi loše. Stvari su vrlo jednostavne”, zaključio je Plenković.

Dotakao se i otkazane posjete Milanovića Bosni i Hercegovine, a zbog “sigurnosnih razloga”.

Da je nešto bilo sigurnosno vrijedno, važno, dramatično, upozoravajuće ja sam siguran da bih ja kao predsjednik Vlade dobio neku obavijest, bilo od Sigurnosno-obavještajne agencije, bilo od Ministarstva unutarnjih poslova. Ja nisam dobio ništa.

Prema tome, koji su to razlozi, zašto on na kraju nije otišao to mora on objašnjavati hrvatskoj javnosti. Što se tiče njegovog komentiranja mog odlaska u Sarajevo ne treba ga komentirati. Niti sam ga pitao zašto sam tamo išao, niti sam imao potrebe, osim kulturno zaštititi dignitet države kada me netko o njegovim izjavama nešto pitao u Sarajevu.

Možda bi bilo bolje, s obzirom na sve ovo što on izgovara nakon toga, da nisam. Ali dobro. Tu je ta razlika između nas dvojice“, rekao je Plenković.

I Milanović je danas sam rekao da je njegova odluka bila da ne dođe u posjetu, a ispada da su ovo samo političke igre.