Foto: Arhiv

Plenković se osvrnuo na sutrašnju posjetu: Želim čuti poruke Sarajeva i Mostara nakon zaključaka u NSRS-u

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković danas se osvrnuo na posjetu Bosni i Hercegovini gdje dolazi u ponedjeljak.

Prvo će boraviti u Sarajevu, a poslijepodne u Mostaru.

Poruka s kojom idemo u BiH, u Sarajevo i Mostar, prije svega je poruka i znak i signal prijateljstva, dobronamjernosti, dobrosusjedstva, suradnje i poruke o cjelovitosti BiH. Poruka da sva tri konstutivna naroda i funkcioniranje institucija BiH i za sve ostale građane, treba biti takvo da se svi osjećaju dobro i da se osjećaju adekvatno zastupljeni”, rekao je Plenković.

Kazao je da oni i delegacija Vlade RH dolaze s konkretnim temama: iz gospodarstva, prometa, finansija.

S Plenkovićem stižu i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar gospodarstva i održivog razvojaTomislav Ćorić

Želimo s predsjedateljem Vijeća ministara, gospodinom Tegeltijem i svim čelnim ljudima dvaju domova u Sarajevu razgovarati o ključnim političkim temama, a onda, naravno i u Mostaru s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora i političkim strankama koje predstavljaju Hrvate da vidimo kako oni ocjenjuju trenutnu situaciju u BiH, kako se zalažu za unapređenje položaja hrvatskoga naroda te ponuditi suradnju“, najavio je Plenković.

Kazao je kako Hrvatska želi da dugotrajno brine o Hrvatima izvan Hrvatske, pogotovo u BiH gdje su Hrvati ravnopravni i konstitutivni, gdje su manjina i u drugim zemljama gdje Hrvati žive kao pripadnici dijaspore.

Ono što je bitno je poruka cjelovitosti zemlje i deeskalacije napetosti i nastojanje da se postigne konsenzus s kojim svi mogu biti zadovoljni“, zaključio je.

Što se tiče zalaganja i zaštite za položaj Hrvata u BiH i njihove ravnopravnosti, mislim da se tu u potpunosti slažemo i predsjednik i ja i važniji relevantni akteri na hrvatskoj političkoj sceni“, nastavio je Plenković, dodavši da oko toga nikada nije bilo prijepora.

Međutim, poruka koju ja šaljem i šaljem ju kontinutirano, to je poruka dijaloga, uvažavanja, razumijevanja i cjelovitosti BiH i bitno je da taj Daytonski sporazum funkcionira. Da funkcionira jedna država, dva entiteta, ravnopravnost tri konstitutivna naroda i svih ostalih u BiH, a ne da imamo situacije u kojima se jedan narod, konkretno hrvatski, osjeća da 2016. godine događa nešto što nisu mogli ni slutiti da će se događati.

Želim i osobno biti u Sarajevu i Mostaru i čuti poruke, koje su namjere, koji su koraci nakon zaključaka koji su usvojeni u Skupštini u Banjaluci. Da vidimo kako možemo u takvim okolnostima dati svoj konstruktivni doprinos”, rekao je Plenković, istaknuvši da nema zemlje s kojom je Hrvatska bliža, kojoj želi više pomoći da se razvija prema europskom putu, nego što je to Bosna i Hercegovina.

Na pitanje je li to dizanje tenzija, Plenković odgovara da nije, nego upravo obrnuto – pružanje ruke da pomognemo dijalog.

Idem nakon vrlo intenzivnih međunarodnih aktivnosti radim jedan puno širi međunarodni napor proteklih tjedana da se profiliramo i pozicioniramo kao razuman, odgovoran akter koji kroz svoju vanjsku politiku štiti nacionalne interese, ali i smiruje tenzije i daje svoj doprinos tamo gdje može i na temelju svojih iskustava, treba dati“, rekao je premijer.

Idemo sa svim onim porukama koje su dobre i koje nastavljaju dijalog. Moj posjet nije dizanje tenzija nego obrnuto, pružanje ruke“, istaknuo je.

Na Milanovićeve kritike da bi se trebao konzultirati s njime oko vanjske politike, odgovara:

Mislite kao što se on sa mnom konzultira? Ova izjava koju je dao o Ukrajini je sramotna. To je jedna velika sramota za njega osobno. On je inače inteligentan čovjek, ne znam kud ide s takvim izjavama. Vidim da mu je odgovorio čak i ukrajinski predsjednik. To što je meni njega žao jer radi nešto na svoju sramotu, to je dio njegove političke odgovornosti. Jako je loše ako to prijeđe granicu i ugrozi kredibilitet Hrvatske”, rekao je Plenković, dodavši da on tu vodi čvršću, snažnu odgovornu, racionalnu politiku zaštite nacionalnih interesa i doprinosa širim međunarodnim naporima koji idu jasnim smjerom: deeskalacija, mir, zaštita prava Hrvata u BiH te istovremeno ispružena ruka dijaloga i prema Bošnjacima i Srbima.

Vodite računa: u našem mandatu otvorili smo most na Svilaju, radimo na dovršenju mosta kod Gradiške, prometnom povezivanju gospodarskim tijekovima s BiH, koja je jedan od najvažnijih trgovinskih partnera gdje je hrvatski izvoz puno dominantniji nego uvoz. Od predstavništava koje smo otvorili: HGK, HRT, diplomatsko-konzularna predstavništva. Naša međusobna upućenost je i povijesna, ali i za budućnost“, naglasio je Plenković.

Na pitanje smatra li da BiH prijeti rat, premijer je odgovorio da to nikome ne bi bilo dobro i da ćemo učiniti sve da do toga ne dođe.