Počeli protesti u Srbiji: Blokirano više saobraćajnica u Beogradu, protesti na 53 lokacije širom Srbije

Ekološki aktivisti izvršili su danas blokadu saobraćajnica u Beogradu na više lokacija.

Među blokiranim lokacijama su i Brankov most, Gazela, Pupinov most, kružni tokovi Slavija, Autokomanda, kod Opštine Novi Beograd…

Osim u Beogradu, protesti se održavaju širom Srbije i to na čak 53 lokacije.

Blokada se održava u znak protesta zbog donošenja zakona o eksproprijaciji i referendumu koji su,  prema mišljenju struke, “krojeni“ prema željama Rio Tinta i njihovog projekta rudarenja u području Jadra.

Prošlog vikenda protesti su održani u brojnim gradovima u Srbiji, a subotnje blokade, prema najavama, bit će mnogo obimnije.

Ekološki ustanak pokrenut je zbog namjere vlasti, na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, da multinacionalnoj metalurško-rudarskoj korporaciji Rio Tinto dopusti otvaranje rudnika litija u zapadnoj Srbiji.

Demonstranti tvrde da bi planirani rudnik mogao biti ekološka bomba i izazvati opasno zagađenje vode, prvenstveno obližnje rijeke Jadar, i obradive zemlje.

Osim toga, bune se protiv mogućnosti koju novi zakon o eksproprijaciji otvara – da država provodi prenamjenu zemljišta za projekte od javnog značaja, i da tako čak prisvoji, odnosno eksproprira privatno zemljište.

Narodna skupština je sporni zakon već izglasala, ali predsjednik Vučić još ga mora potpisati da bi stupio na snagu.