Pokrenuta peticija za zaustavljanje gradnje benzinske pumpe i skladišta kerozina na Dobrinji

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, neformalna grupa građana “Spas u zadnji čas – Spasimo Dobrinju” održala je konferenciju za nvoinare.

Simbolično na ovaj dan još jednom su podsjetili javnost na nelegalnu gradnju Hifa-OIL d.o.o. kompleksa, koji se nalazi 50 metara od stambenih zgrada, i to u III vodozaštitnoj zoni.

Građani su započeli potpisivanje peticije kojom se od Ministarstva prostornog uređenja Kantona Sarajevo traži da, u skladu sa zakonom, izvrši preispitivanje okolinske dozvole izdate za gradnju skladišta kerozina i benzinske pumpe sa pratećim objektima, koji se grade u sarajevskom naselju Dobrinja. Investitor ovog kompleksa je Hifa-Oil d.o.o. Tešanj.

Građani traže i da se, obavezno, izradi studija uticaja na okoliš, koju bi radila certificirana kompanija, te da se na adekvatan način ogranizuje javna rasprava, što propisuju i odredbe Aarhuske konvencije koju je potpisala i BiH.

Potpisnici peticije traže i od Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo da preispitaju sve dozvole izdate ispred Općine Novi Grad Sarajevo (urbanistička i građevinska dozvola), a koje se tiču ovog predmeta, s obzirom na to da su dozvole u nadležnosti ove općine izdate na osnovu pravno falične, odnosno zakonski upitne okolišne dozvole.

I na ovaj način pokušavamo probuditi svijest građana i vlasti – da na vrijeme zaštite naša osnovna ljudska prava i to pravo na čist vazduh, vodu i sigurnost u vlastitim domovima“, kazali su.

Podsjećamo, građani sarajevskog naselja Dobrinja se mjesecima bore sa gradnjom Hifa-OIL d.o.o. kompleksa na Dobrinji, koji se gradi pored Međunarodnog aerodroma.

Tokom svoje borbe su dokazali niz neregularnosti pri izdavanju saglasnosti i dozvola te apelovali na nadležne da je u pitanju III vodozaštitna zona u kojoj je ovakva vrsta gradnje strogo zabranjena.

Čak je i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva svojim dopisima prema Ministarstvu privrede KS i Agenciji za vodno područje rijeke Save od 04.11.2021. godine navelo niz propusta napravljenih u općinskim i kantonalnim službama prilikom izdavanja saglasnosti i dozvola, te zatražilo njihovo povlačenje, čime je potvrdilo da su građani u pravu.

Bez obzira na sve to, gradnja kompleksa se i dan-danas nastavlja. Ugroženi su životi građana, sa više aspekata: sigurnosnog, zdravstvenog (zbog isparavanja naftnih derivata), a ugroženo je i snadbijevanje pitkom vodom u čitavom gradu Sarajevu.

Građani su predali i krivičnu prijavu protiv načelnika Općine Novi Grad i njegovih pomoćnika te su, nakon uvida u naknadno pribavljenu dokumentaciju i istraživanja, došli do novih informacija i saznanja koje su također priložili Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Mi nastavljamo našu pravnu borbu protiv svih nadležnih institucija i iskoristit ćemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo stati dok se ne obustavi gradnja nelegalnog kompleksa u blizini stambenih zgrada. Pozivamo sve građane širom Bosne i Hercegovine da nam se pridruže u našoj borbi i da dignu glas protiv svih neregularnosti i nezakonitosti, jer građani imaju moć u svojim rukama“, saopćeno je iz Inicijative.