Policija u Luksemburgu istražuje Mulahusićeve uređaje, transakcije, račune i luskuznu kuću s firmom

Luksemburška policija jutros je počela pretres kuće u kojoj živi radikal Jasmin Mulahusić.

U proteklom periodu organizirao internet hajke na političare i novinare.

Kako saznaje Inforadar, policija izuzima Mulahusićeve kompjutere, tablete, telefone, provjerava transakcije novca i račune u bankama, te traži i druge veze važne za predmet koji protiv Mulahusića vodi Tužilaštvo BiH pred državnim Sudom.

Svoje internet “akcije“ Mulahusić provodi iz luksuzne kuće locirane u naselju u kojem žive imućni ljudi u gradiću Bertingenu na jugu Luksemburga u kojoj Mulahusić živi sa dvanaestočlanom porodicom.

Saradnja tužilaštava

Pretresu prisustvuju i predstavnici tužilaštva iz Luksemburga, odnosno Tužilaštva BiH, koji u ovom predmetu usko surađuju.

Mulahusić je uhapšen u Sarajevu 4.9.2021. godine.

Tužilaštvo je tražilo pritvor, ali Sud BiH ga je nakon tri dana pritvora pustio na slobodu.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i tereti se da je u duljem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju osjećanja građana u Bosni i Hercegovini.

Izrađivao je i plasirao različite foto i video montaže kojima se širi netrpeljivost između naroda u Bosni i Hercegovini.

Luksuzna kuća s registrovanom firmom

Inforadar navodi i pretres Mulahusićeve luksuzne kuće dio je kompleksnih istražnih aktivnosti koje prevazilaze pitanja državne sigurnosti BiH, budući da je on evidentiran i od istražnih organa drugih zemalja.

To je rezultat zajedničkog rada s ciljem sprječavanja međunarodnih terorističkih aktivnosti.

Iz Tužilaštva BiH su ranije naveli da je Mulahusić već bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja te da se dovodi u vezu s “osobama bliskim Al Kaidi i drugim sličnim organizacijama“.

Mulahusić je luksemburški državljanin, porijeklom iz Zavidovića.

U Berungenu, kuća Mulahusića se nalazi u kvartu gdje živi imućne porodice. U njegovoj kući žive i roditelji, brat sa suprugom i jednim djetetom, te on sa suprugom i njegovih šestero djece.

U kući je registrirana i njegova firma za promet nekretninama koja nema kancelarije a u posljednje vrijeme ne ostvaruje dobit, piše Inforadar.