Posebna sjednica NSRS trajala svega 30 sekundi

Tačno 30 sekundi – toliko je trajala 25. posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je trebao da bude razmatran budžet i prateći dokumenti za narednu godinu.

Otvaram 25 posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske. Moram da vas obavijestim da sam upravo dobio zahtjev Vlade Republike Srpske za povlačenjem zahtjeva za sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. Tako da 25. posebnu sjednicu nakon zahtjeva Vlade nećemo održati, tako da je zaključujem”, kazao je Denis Šulić, potpredsjednik NSRS.

Budžet i ekonomske politike nisu dobile podršku Odbora za privredu, jer u njemu nije bilo dovoljno članova vladajuće većine, pa je opozicija iskoristila šansu, piše N1.

Nakon tog saznanja Vlada je povukla prijedlog za zakazivanje ove posebne sjednice Narodne skupštine i koliko smo čuli od predsjedavajućeg zatražiće zakazivanje naredne sjednice Narodne skupštine”, kazao je Maksim Skoko, predsjednik Odbora za privredu NSRS.

A naredna je održana tačno četiri sata nakon što je prethodna stala.

Pojednostavljeno, Vlada je preduhitrila opozicionare i povukla zahtjev za sjednicu prije nego što su joj oni oborili dokumente.

U manevru “kontrolisanja štete” Vlada je odmah tražila sazivanje novog kolegijuma nakon ubrzo održana i nova sjednica, sa potpuno istim Dnevnim redom.

Šta nakon maja?

Prva tačka – Program ekonomskih reformi i prilika predsjedniku Vlade za hvalu o projektovanom rastu

Projektovane stope privrednog rasta u periodu 2022-2024. godina iznose 4,5, 4,3, 4,6.”, kazao je Radovan Višković, premijer RS.

Program je dobio podršku privredne zajednice, ali i jednog od dva reprezentativna sindikata. Ipak, ne i opozicionara.

Evo recimo samo aniuteti koji nam prispjevaju da sad ne tražim tabelu, koji nam prispjevaju u narednom periodu. Evo recimo ove godine 699 miliona, a kako ćete vratiti milijardu i 100 miliona maraka 2023. godine”, kazao je Miladin Stanić, SDS.

U nekoliko navrata u dokumentu se spominje i MMF, pa je poslanicu iz PDP interesovalo šta će biti za šest mjeseci, s obzirom na to da je budžet planiran prema indirektnim porezima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Šta nakon maja, ko onda prikuplja poreze, koliki će biti, da li će pasti, da li će rasti. Ne možemo bazirati te prihode za sljedeću godinu kao da se neće izaći iz Uprave ili vi nećete izaći iz uprave, nego ste usvojili onako zaključke. Eto čisto da se razvuče malo ta tema”, kazala je Jelena Trivić PDP.

Nije planirano vraćanje regresa i toplog obroka
U dokumentima pred poslanicima nije planirano ni vraćanje regresa i toplog obroka radnicima u javnoj upravi. Bez tog zakonom garantovanog prava, radnici kojima je Vlada poslodavac su već 13 godina.

Mi smo juče predali zahtjev da poslanici u NSRS usvoje zaključak i obavežu Vladu Republike Srpske da do 31. 3. narodnim poslanicima dostavi zakonska rješenja kojima će biti jasno uređena oblast plata u javnom sektoru”, kazao je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.

Ne bude li njihov zahtjev uvažen, sindikati najavljuju da će koristiti institut interpelacije kojim će nametnuti svoj problem na dnevni red narodnim poslanicima. Nakon programa reformi biće razmatran budžet od 4,24 milijarde maraka sa okvirnim planom zaduženja do milijardu i po maraka.