Povrijeđeni radnik Termoelektrane Kakanj priključen na respirator, ne zna se da li će preživjeti

Radnik Termoelektrane Kakanj Elvedin Hrusto koji je teško povrijeđen u nesreći na radu koja se dogodila u nedjelju navečer, priključen je na respirator.

Ova informacija potvrđena je iz Kantonalne bolnice Zenica.

Pacijent H.E. je smješten u jedinicu intenzivnog liječenja, na Odjel antestezije i intenzivnog liječenja i priključen je na aparat za mehaničku ventilaciju zbog povreda grudnog koša zbog kojih je životno ugrožen“, rekli su iz ove zdravstvene ustanove.

Teška nesreća se desila u nedjelju oko 17 sati kada je Hrsto zadobio teške povrede prilikom kontakta sa transportnom trakom

Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine kazali su za N1 da se radi na utvrđivanju uzroka ove nesreće.

Utvrđivanje uzroka nesreće je u toku. Uviđaj na mjestu nesreće obavili su dežurni tužilac Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona i inspektor Kantonalne inspekcije zaštite na radu, koji su odmah bili na mjestu događaja“, rekla je glasnogovornica Elektroprivrede BiH Midheta Kurspahić.

Podsjećamo, Elvedin Hrusto, radnik termoelektrane Kakanj nastradao je jučer oko 17 sati.

Njega je povukla gumena traka odnosno gumeni transporter i na licu mjesta mu otkinula ruku.

Žalio se da je bio umoran

Kako je ispričao član porodice, Elvedin se prethodnih dana žalio da je preumoran i da ne može uzeti ni bolovanje jer ga nema ko zamijeniti.

Desilo se jučer oko 17 sati. Prethodnih dana, bilo je problema sa lošim ugljem, stalno je traka štopala odnosno bila zaustavljana.

Elvedin je bio na jednom zahtjevnom mjestu, gdje je sve to trebalo odblokirati, da traka ide dalje i da vozi ugalj. Međutim, na tom radnom mjestu postoje samo dva čovjeka.

I kada dođe do ovakvih začepljenja i štopanja, neophodno je namjanje pet ili šest ljudi angažirati da riješe problem, a bili su njih dvojica. Mnogo je to zahtjevan posao“, kaže Elvedinov rođak.

Ističe da je Elvedin Hrusto radio u tri smjene te da je i u godinama (55).

Vjerovatno je čovjek pao od umora, od dekoncentracije, radi u tri smjene. I desilo se da ga je traka, gumeni transporter povukao, ruku mu je otkinula na licu mjesta.

Bio je sa njim jedan kolega, koji nije mogao ništa drugo uraditi nego zaustaviti traku. Uspio je, ali je on već stradao. Hitna je došla odvezli su ga u bolnicu, u kritičnom je stanju još uvijek“, kaže sagovornik.

Nikada nije dobio prekvalifikaciju

Kaže da sa strepnjom čekaju informacije iz bolnice.

Povrijeđen mu je grudni koš, rebra, s obje strane plućna krila. Sad je u komi, nadamo se da će biti bolje, da će preživjeti.

On je 25 godina na tom radnom mjestu. Iako ima kvalifikaciju za bolje radno mjesto, nikada nije dobio prekvalifikaciju. Ali on se nikada nije žalio, radio je i šutio“, kaže za kraj član porodice Elvedina Hruste.

Podsjećamo, ranije je potvrđeno da se dogodila nesreća i od strane MUP-a ZDK.

Policija je obaviještena jučer u 18:40 sati da je u Termoelektrani Kakanj došlo do povređivanja radnika H. E. (55) iz Kaknja. Lice je prevezeno u Kantonalnu bolnicu Zenica.

U pitanju je teža tjelesna povreda, Uviđajem je rukovodio tužilac“, kazala je Aldina Alić, glasnogovornica MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.