Program obilježavanja 44. rođendana Općine Novi Grad Sarajevo

Dan Općine Novi Grad Sarajevo – 16. decembar i 44. godišnjica postojanja, Općina Novi Grad Sarajevo obilježit će nizom aktivnosti namijenjenih svim generacijama naših građana.

Centar za zdravo starenje otvara vrata građanima treće životne dobi

Na Dan Općine, u 12 sati, bit će upriličeno otvaranje „Centra za zdravo starenje“, u ulici Trg međunarodnog prijateljstva br. 6.

Prostorije namijenjene građanima treće životne dobi uređene su kao zasebna cjelina u sklopu objekta vrtića „Vjeverica“ i prilagođene potrebama boravka i druženja starijih osoba.

Centar raspolaže kuhinjom, prostorom za dnevni boravak, prostirijama za kurs računara i kurs engleskog jezika, prostorijama za odvijanje kreativnih radionica, za ambulantu i medicinsko savjetovalište, kao i prostorijama za vježbe i klub čitalaca.

U vanjskom dijelu postavljene su sprave za vježbanje, a u ambulanti će se vršiti mjerenje nivoa sećera u krvi, krvni pritisak i trigliceridi.

U novootvorenom Centru djelovat će 20 različitih radionica, kao što su dekupaž, crtanje na foliji, likovna sekcija, kurs računara, kurs engleskog jezika, vježbe za treću dob, joga, klub čitalaca, muzička sekcija, kulinarska sekcija, tako da će korisnici Centra na edukativan i kreativan način moći ispuniti svoje penzionerske dane.

U programu svečanog otvaranja nastupit će članovi sekcija, a svečanost će biti upotpunjena muzičkim interpretacijama poznatog bosanskohercegovačkog muzičara, kompozitora i pjevača Šukija Planjanina.

Kulturno zabavni program u Centru “Safet Zajko”

Kulturno – zabavni program namijenjen široj populaciji održat će se u Centru „Safet Zajko“, gdje će na rođendan Općine biti priređen koncert u kojem će nastupiti orkestar mladih i zabavni bend “Kontrola“, koji će izvesti hitove poznatih interpretatora zabavne muzike (Tifa, Bijelo dugme, Dino Merlin, Čola i dr.), a sevdalinke i narodne pjesme otpjevat će Hasiba Agić i Namik Nižić.

Zabavni program počinje u 13 sati, a za posjetioce su pripremljeni topli napitci i slatki program.

Besplatno korištenje igraonice “Lavlje srce“ i zabava uz koncert “Latif i Mravko Travko“

U isto vrijeme u Centru „Safet Zajko“ održat će se i zabava za najmlađe, u novootvorenoj igraonici „Lavlje srce“, gdje će mališani besplatno moći uživati u raznovrsnim sadržajima igraonice uz zabavu sa maskotama likova iz omiljnih crtića, bit će priređena zabava i koncert „Latif i Mravko Travko“.

Izložba umjetničkih djela Džeke Hodžića i novogradskih umjetnika

Povodom obilježavanja 44. godišnjice postojanja Općine Novi Grad Sarajevo u Glariji Općine, u 15 sati održat će se sada već tradiconalna izložba Džeke Hodžića i 15 novogradskih umjetnika.

Umjetnici Halil Tikveša, Edin Numankadić, Elma Alić, Darko Šabot, Adi Karailo, Ira Skopljak-Viteškić, Miodrag Spasojević Strika, Almedina Fehratović, Alisa Čaber, Mensud Hasković, Mehdija Suljević, Saida Mujezinović, Branka Turkić, Džeko Hodžić, Amra Kozić i Boris Hodak, izložiti će svoja djela različitih umjetničkih stilova i različitih tehnika. Postavku i koordinaciju izložbe vodio je akademski slikar Džeko Hodžić, tehničku postavku Jasmin Osmanković, dok će izložbu otvoriti Faruk Dizdarević, pisac i likovni kritičar.

Izložba će biti dostupna za posjetioce do 31.12.2021. godine radnim danima u terminu od 10 do 16 sati.

Svečana sjednica i dodjela općinskih priznanja pojedinačne i kolektivne Zlatne i Srebrene plakete “Safet Hadžić”

Svečana sjednica povodom obilježavanja Dana Općine Novi Grad Sarajevo održat će se u multimedijalnoj sali Općine, u 18 sati. Na sjednici će uz prigodan kulturno-zabavni program biti dodijeljena najveća općinska priznanja Zlatna i Srebrena plaketa “Safet Hadžić”, pojedinačna i kolektivna, kao i 11 zahvalnica pojedincima koji su dali doprinos razvoju lokalne zajednice.

Zbog situacije uzorokovane koronavirusom manifestacije će se održavati uz strogo poštivanje higijensko – epidemioloških mjera, prema propisima kriznih štabova.

Iz Općine Novi Grad pozivaju sve sugrađane da zajedno proslave rođendan.