Promovirano devet profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu

Svečana promocija profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu organizirana je danas, u okviru Svečanih decembarskih dana, a u povodu 72. godišnjice Univerziteta u Sarajevu.

Riječi dobrodošlice prisutnima uputio je prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, naglasivši da posebno mjesto u historiji našeg univerziteta imaju profesori emeritusi koji su svojim djelovanjem i reputacijom zaslužili ovo počasno zvanje.

Ove godine, prema odluci Senata Univerziteta u Sarajevu, počasno zvanje profesor emeritus dobija osam naših uglednih penzionisanih profesora i jedan akademik, koji su najveći dio svog radnog vijeka ugradili u Univerzitet. Odgajajući brojne generacije mladih ljudi ovi profesori su ostvarili značajan znanstveni opus, priznat i prepoznatljiv ne samo u užoj oblasti, nego u cijeloj akademskoj zajednici i široj javnosti. Oni su svojim naučnim doprinosom, obilježili vrijeme u kojem su djelovali, te na najbolji način javno afirmirali svoju struku i dali trajni pečat u historiji razvoja Univerziteta“, istakao je rektor Škrijelj.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo prof. dr. Aleksandra Nikolić navela je da je zadovoljstvo vidjeti da profesori koji su ugradili svoj život u tvrđavu znanja, odnosno Univerzitet u Sarajevu, mogu dati, žele dati i daju doprinos izgradnji naše akademske zajednice i društva u cjelini.

Ministrica Nikolić je profesorima emeritusima poručila da je Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS otvoreno za njihove ideje i da ih očekuje.

Nadam se da ćemo zajedno nastaviti graditi prije svega Univerzitet u Sarajevu, a onda i cijelokupnu akademsku zajednicu Bosne i Hercegovine“, dodala je.

Počasno zvanje profesor emeritus dodjeljuje se penzionisanim redovnim profesorima koji su kroz duži vremenski period kontinuirano doprinosili unapređivanju i razvoju naučno-istraživačkog odnosno umjetničko-istraživačkog rada, razvoju i napretku Univerziteta u Sarajevu, fakulteta i akademija, kao i nastavnog procesa na Univerzitetu, te koji su stekli međunarodnu reputaciju.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj je na čast profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu promovirao:

– akademika dr. Murisa Čičića, redovnog člana Akademije nauka i umjetnosti BiH i penzionisanog redovnog profesora Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu;

– prof. dr. Mehmeda Jahića, penzionisanog redovnog profesora Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu;

– prof. dr. Izeta Beridana, penzionisanog redovnog profesora Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu;

– prof. dr. Smaila Čekića, penzionisanog redovnog profesora Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu;

– prof. dr. Adliju Čaušević, penzionisanu redovnu profesoricu Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu;

– prof. dr. Mirzu Dilića, penzionisanog redovnog profesora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu;

– prof. dr. Izeta Mašića, penzionisanog redovnog profesora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu;

– prof. dr. Hamida Čustovića, penzionisanog redovnog profesora Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i

– prof. dr. Veliju Katicu, penzionisanog redovnog profesora Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

U ime promoviranih profesora emeritusa, obratila se profesor emeritus dr. Adlija Čaušević.

Ovaj svečani trenutak doživljavamo kao krunu našeg dugogodišnjeg rada na Univerzitetu u Sarajevu, koji je očito u prethodnih 40 godina ili nešto duže bio primijećen, vrijedan vaše pažnje, ove promocije i ove časti. U ime svih nas, ja vam se iskreno zahvaljujem“, kazala je ona.

Također, naglasila je da se svečanim činom promocije profesora emeritusa šalje poruka svim sudionicima u nastavnom procesu, te ukupnoj akademskoj, naučnoj i društvenoj javnosti da se na Univerzitetu u Sarajevu sa pažnjom i predano prati rad svakog člana i njegov doprinos na polju akademske, naučne, pedagoške, društvene i posebno bitno, kako kaže profesorica Čaušević, ljudske izvrsnosti i dobrobiti, te da se taj rad i izvrsnost prepoznaju, uvažavaju i javno promoviraju.

Ovaj svečani trenutak upotpunio je akademski skulptor Adis Lukač koji je magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, na Odsjeku Skulptura.

Autor je značajnih djela kao što su spomenik prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću u Tuzli, biste narodnom heroju Ivanu Goranu Kovačiću u Sarajevu, reljefa Hasanaginica postavljenom u Narodnom pozorištu u Sarajevu te spomenika velikanu bosanskohercegovačke košarke Mirzi Delibašiću.

Akademski skulptor magistar Adis Lukač s velikom ljubavlju, kako sam kaže, Univerzitetu u Sarajevu kao matičnoj kući, odlučio je pokloniti sliku “Karijatida sciencia” jer upravo kao takva – čvrsta, postojana i stabilna “Karijatida znanja” pripada upravo najstarijem i najvećem univerzitetu u Bosni i Hercegovini – Univerzitetu u Sarajevu.

U okviru svečanosti primadona Sarajevske opere profesor magistar Adema Pljevljak-Krehić i pijanistica profesor magistar Maja Ačkar- Zlatarević izvele su solo pjesme Cvjetka Rihtmana „Okreni se niz đulbašču“ i Milana Prebande „U buri“.

Godišnjicu Univerziteta u Sarajevu obilježila je svečana promocija 4.868 diplomanata i magistranata, promocija 42 doktora nauka, izložba master radova studenata Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, kao i sedam koncerata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i današnja Svečana promocija profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu.